Dela

Facebook Mail Twitter

"Min drivkraft har alltid varit min nyfikenhet och min vilja att lära mig"

Institutionen för samhällsvetenskaper (ISV) har fått en ny prefekt: Ali Hajighasemi, som är docent i socialt arbete på Södertörns högskola.

Ali Hajighasemi

– Jag tillhör väl en av de få inom akademin på Södertörns högskola som har haft alla möjliga uppdrag. Jag började som utredare i en forskningsgrupp år 2001, sen blev jag forskningsledare för den gruppen. Jag har varit programsamordnare för utbildningsprogrammet Internationell Migration och Etniska Relationer (IMER) och senare avdelningsföreståndare för ämnena statsvetenskap, juridik och socialt arbete. Jag och mina kollegor Arne Ek och Dave Lewis startade och byggde upp ämnet socialt arbete tillsammans på högskolan, från scratch till vad det är nu. Till och från var jag även under korta perioder ämnessamordnare i statsvetenskap och socialt arbete. Sedan 2018 var jag proprefekt och nu har jag alltså blivit prefekt för Institutionen för samhällsvetenskaper (ISV).

– Det är spännande, men samtidigt en utmaning. Det här uppdraget skiljer sig från alla som jag har haft tidigare. ISV är högskolans största institution, vi har nio olika ämnen och många medarbetare.

Att sätta sig in i prefektuppdraget

Som prefekt vill Ali kunna bidra till olika avdelningars gemensamma utveckling inom olika miljöer, och ser fram emot att kunna påverka högskolans utveckling. Ali tänker att det kommer att bli en intensiv period av inlärning i början av uppdraget.

– Jag är en person som fungerar bäst när jag vet alla detaljer, jag vill kunna djupdyka i frågor. För vissa människor räcker det att agera utifrån en mall, men för mig är det så att jag fungerar bäst om jag kan mest. Ju mer jag vet om detaljerna i en verksamhet, desto bättre och tryggare beslut kan jag fatta. Så det är något som jag ser som en spännande utmaning, att sätta mig in i alla frågor. Under de första veckorna blir det många möten i olika ämnen, där jag vill komma i kontakt med medarbetarna och de frågor som diskuteras internt.

Våga anta utmaningar

Ali beskriver sig själv som en social och positiv person, som gärna pratar och vill sprida glädje till sina medmänniskor. Han vill komma nära människor och få dem att känna sig sedda och hörda.

– Det bästa jag vet är att känna att folk omkring mig har det bra, att de är nöjda med sin tillvaro. Det som ger mig glädje är andras framgångar och glädje. Och om jag har bidragit till det, då blir jag dubbelt så glad, säger Ali.

Denna positivitet och detta engagemang i sina medmänniskor tycks även vara något som studenterna uppskattar: år 2011 tilldelades Ali Guldgripen, studentkåren SöderS utmärkelse till Södertörns högskolas bästa lärare.

– Jag brukar säga till mina studenter att det är viktigt att våga anta utmaningar. Själv lämnade jag mitt hem och min familj och flyttade till Sverige när jag var 17 år, jag har pluggat en mängd olika ämnen, jobbat som journalist, bott i England, och har sett världen både utanför och inom akademin. Det är viktigt att våga prova saker. Att gå vidare och att lita på sig själv och sitt eget omdöme. Lita på att du kommer att lyckas!

– Det har pratats mycket om invandrare eller migranter, de senaste trettio åren. Och jag lider av detta, att det alltid associeras till negativa saker. När det finns så mycket positivt och så många positiva och modiga människor som kommer hit som migranter. Vi bidrar till samhällets utveckling. Detta är något som är centralt, att migranter som har flyttat hit på ett eller annat sätt, de har en stark ambition att bidra till samhället och att bli en del av det.

Att se verkligheten med andra ögon

Ali är svensk med iranskt påbrå. Han flyttade till Sverige som gäststudent när han var 17 år, före revolutionen i Iran 1979. Då var det tänkt att han skulle bli civilingenjör.

– Jag började studera på KTH, men när jag pluggat några år kände jag att teknik inte var min grej. Jag var bra på det, man jag brann för samhällsvetenskapliga frågor. Statsvetenskap! Sociologi! Företagsekonomi! Det var den typen av ämnen jag ville ta del av. Därför bytte jag spår och började studera bland annat statsvetenskap på Stockholms universitet.

Efter studierna började Ali jobba som journalist på Sveriges Radio, där han bland annat arbetade på det som då hette Minoritetsspråksredaktionen, och även i svenskspråkiga program på Ekot. Men efter 8 år som radiojournalist kände han att det var dags att gå vidare, det var dags för någonting annat. Dags att börja forska och fördjupa sig.

– Jag flyttade till England för att doktorera. Min avhandling handlade om förändringar i det svenska välfärdssystemet, eftersom det är något som alltid har intresserat mig. Jag har alltid tyckt om det svenska välfärdssystemet och jag har haft möjlighet att dels betrakta det utifrån; som iranier, och dels inifrån; som svensk, vilket har gett mig ett mångfacetterat perspektiv, förklarar Ali.

Fritiden med familjen

– Jag har bara min fru och dotter här, storfamiljen är inte i Sverige. Så vi tillbringar mycket tid med varandra i den närmsta familjen. Vi tycker om att lyssna på musik och att dansa tillsammans, det blir som en familjefest i hemmet. Söndagspromenader runt sjön Gömmaren, som ligger nära Stuvsta, är också ett måste. Det är en vacker promenad såväl sommar, höst, vinter som vår. Något jag verkligen kan rekommendera. En annan hobby som jag har är att spela fotboll.

Några avslutande ord

– Jag vill gärna förmedla till läsarna att det går att undervisa, forska och ha olika uppdrag och inget påverkar det andra på ett negativt sätt. Det som avgör är att du har ambitionen och viljan! Och det har jag haft. Om du frågar mig vad min starkaste sida är, så är det att ha ambition. Att vilja komma någon vart och att våga kämpa för det. Min drivkraft har alltid varit min nyfikenhet och min vilja att lära mig. Jag forskar inte för att meritera mig, jag forskar för att jag är intresserad och nyfiken. Jag började jobba på Södertörns högskola när jag var fyrtio år, och jag upplever att alla mina erfarenheter har berikat mitt liv och min syn på verkligheten, avslutar Ali.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-11-09