Dela

Facebook Mail Twitter

Fler får chansen att bli fritidshemslärare

Lärarbristen är stor. Enligt beräkningar kommer omkring 45 000 lärare saknas de närmaste åren. Det är särskilt stor brist på fritidshemslärare och därför erbjuder Södertörns högskola nu fler att bli grundlärare med inriktning mot fritidshem.

Jakob Hellgren är en av våra första studenter att gå den nya utbildningen. Han säger att det är en fullträff, dock längtar han efter fler kollegor – se filmen!

Den första kullen studenter har precis klarat av sin första termin på vår nya utbildning, där du pluggar och har en anställning samtidigt. I filmen berättar vår student, Jakob Hellgren, om hur han upplever det – allt från tjusningen med att vara i barns sällskap till hans egen ingång till att börja plugga.

Fia Fredricson Flodin

Fia Fredricson Flodin

Sedan ett par år är det ett legitimationskrav att jobba som lärare på fritidshem. Kommunerna efterfrågar utbildade fritidshemslärare och en ny chans att gå vår arbetsintegrerade utbildning ges därför hösten 2021. Fia Fredricson Flodin säger att kombinationen av studier och jobb gör att det blir intensiva veckor, men att studenterna ändå upplever att det är övervägande lärorikt och kul! Två frågor till Fia om hur det har fungerat hittills och vad hon förväntar sig till hösten:

Hur har utbildningen fungerat för den första kullen studenter och finns det något som har förvånat dig?
– Jag tycker att det har fungerat så bra som jag hade hoppats. Vi har en mycket intresserad och duktig grupp med bred livserfarenhet och flera har jobbat länge på fritidshem. Det märks att studenterna har ett stort intresse för verksamheten och vill fördjupa sina kunskaper och erfarenheter. Det som har förvånat mig mest är att det känns som att de har gått länge på högskolan, även om det bara är deras andra termin. Jag upplever att studenterna både har kommit in i studierna snabbt och landat väl i att plugga och jobba parallellt – det är ett gott tecken!

Vad tänker du om att ta emot nya studenter till hösten?
– Att vi ska få en grupp studenter som är lika taggade och intresserade av utbildningen som de vi har nu! Men det finns egentligen inget jag oroar mig för. De som väljer att söka den här utbildningen är redan medvetna om vad det är för yrke de ger sig in i, eftersom de flesta redan jobbar på fritidshem. De vet att de passar med barn och ungdomar och drivs samtidigt av att hjälpa eleverna att utvecklas. Så det här är verkligen en tacksam utbildning att undervisa på. Det finns en positivism från början!

Programbild

Södertörns högskolas nya arbetsintegrerade utbildning med inriktning mot fritidshem görs i samarbete med sex kommuner: Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Södertälje och Tyresö. Utbildningen startar med ny kull hösten 2021 och ansökan sker mellan 15 februari och 15 mars 2021.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-02-02