Dela

Facebook Mail Twitter

Sju sköna sommartips för Södertörnsemestern

Sommaren 2020 kommer många av oss att tillbringa hemma. Vilken tur då att vi befinner oss på Sveriges tredje största ö, där utflyktsmålen är många. Här tipsar vi om slott och torp, lenslipade skärgårdsklippor och trolsk urskog, stillsam vandring och adrenalinhöjande höghöjdsbana. Ha en skön Södertörnsommar!

Student läser på en surfplatta

Att välja ut några pärlor bland alla Södertörns utflyktsmål är svårt, men här kommer en kort beskrivning av några av dem. De flesta når du med kommunala färdmedel från Huddinge/Flemingsberg. Eftersom rekommendationerna är att inte åka skärgårdsbåtar och att hålla sig utomhus så handlar tipsen endast om fastlandet och utomhus. Dessutom med tonvikt på friluftsliv – kanske välbehövligt efter en intensiv och annorlunda termin.

Tornberget – Stockholms högsta punkt

I naturreservatet Paradiset i Huddinge finns flera vandringsslingor uppmärkta. Här vandrar du över vitmosseklädda höjder och till sjöar med iordningsställda vindskydd och grillplatser. Här finns även Tornberget, som är Stockholms läns högsta punkt. Med sina 111 meter över havet är det kanske inget imponerande berg som ska bestigas, men ett utkikstorn gör att du kommer upp och får fantastisk utsikt Kan du se högskolan från tornet!? (En liten del av skogen brann i juni 2020, delen mellan sjöarna Långsjön och Svartsjön).

Mer information finns på Paradisets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturkartan Huddinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Lida friluftsområde

Bara några kilometer fågelvägen från högskolan ligger Lida friluftsområde, Friluftsfrämjandets vagga. Förutom motionsspår och mountainbike-leder kan du åka vattenskidor, hyra kajak eller SUP och gå en höghöjdsbana. Servering finns i huvudbyggnaden, som ritades av arkitekten Ralph Erskine. För barnen finns flera anpassade stigar (Skogsmulle och hans kompisar visar vägen), det finns naturparkourbana och minigolf. Och söta kaniner hoppar runt på gården!

Mer information på Lida friluftsområdes hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tyresö slott och slottspark

Tyresö slott uppfördes av riksrådet Gabriel Oxenstierna i början av 1600-talet. Slottet omgärdas av en engelsk park intill en vik av Östersjön. Här finns även Lilla Tyresö, där målarprisen prins Eugen höll till. På området finns många olika verksamheter värda ett besök, som handelsträdgård, äppelmusteri, och det mysiga Café Notholmen med musikkvällar under sommaren.

Mer information finns på Nordiska Muséets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Café Notholmens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Tyresö kommuns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Moa Martinsons torp

Moa Martinson är författaren som gett namnet åt vår huvudbyggnad, Moas båge. Hennes make Harry namngav vår bokhandel. Båda var verksamma på Södertörn, och Moas skrivartorp Johannesdal där hon skrev alla sina böcker finns bevarat precis som hon lämnade det vid sin död 1964.

Läs mer om Moa Martinsons torp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Gålö – skärgårdsklippor på fastlandet

Såklart finns en uppsjö av fina badmöjligheter på hela Södertörn, i såväl insjöar som längs havskusten. Stockholms kanske längsta sandstrand hittar du på Gålö. Här finns även många fina klippor där du kan hitta din egen favoritbadklippa. Gålö är även värt att besöka för vandringar i fin skärgårdsnatur och ett tips är också att besöka gården Stegsholm med djur och gårdsbutik eller Gålö Gårdsmejeri med butik och kafé.

Mer information på Skärgårdsstiftelsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Stegsholms hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Gålö Gårdsmejeris hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tyresta nationalpark

Till och med en nationalpark har vi på vår ö! Här kan du vandra i urskog – det finns ett flertal uppmärkta vandringsleder. Det fina naturrummet är ett Sverige i miniatyrformat med fasta utställningar om alla våra nationalparker. I Tyresta by finns även bondgård och café. 1998 brann en stor del av nationalparken, och även om brandområdet inte är lika naturskönt kan det vara intressant att besöka för att se hur naturen återhämtat sig.

Mer information på Tyrestas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nynäshamn och Dalarö

Två klassiska utflyktsmål vid havet vill vi också tipsa om. Dalarö med sin sekelskiftescharm och snickarglädje och Nynäshamn med de röda sjöbodarna längs kajen. Strosa runt bland butiker och caféer, ta en glass och sitt och dingla med benen på kajkanten.

Mer information om Nynäshamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Mer information om Dalarö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad har vi glömt?

Graffitiparadiset Snösätra. Världsarvet Skogskyrkogården. Vintervikens trädgård. Historiska Café Lyran med utsikt över Mälaren. Kulturcentrat Subtopia i Botkyrka. Vi vet – det finns massor av fler ställen att besöka. Men ”sju sköna tips på Södertörn” blev en allitteration. Och sju är ett magiskt tal. Ha en magisk sommar – och tipsa gärna om dina favoriter!

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-07-12