Dela

Facebook Mail Twitter

Lektor i psykologi föreläser på Stockholm Pride

Lördagen den 7 augusti släpper Johanna Masche-No, lektor i psykologi vid Södertörns högskola, sin roman ”På okänd väg” i ny upplaga. I samband med boksläppet berättar hon om hur boken ledde henne själv in på nya vägar. Föreläsningen sker på Stockholm Pride, men boken vänder sig till alla, oavsett bakgrund.

Johanna sitter i gräset

Johanna Masche-No är lektor i psykologi och undervisar inom socionomprogrammet på Södertörns högskola.

– Sedan jag började arbeta vid Södertörns högskola har jag använt mina erfarenheter som invandrare och HBTQ-person för att personifiera och leva mångfalden som jag också upplever är en stor del av högskolans identitet: ”ett öppet samhälle”, ”yttrandefrihet”, ”mångkulturalitet”, och ”kritiska samtal om vår tids stora frågor” omnämns som mål i högskolans utvecklingsplan. Att jag nu föreläser på Stockholm Pride Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är bara ett annat sätt att leva högskolans värdegrund som sammanfaller med mina egna värderingar. Även på denna föreläsning är målsättningen att främja mångfalden och hjälpa människor att kunna leva som det passar just dem. Genom att berätta om hur jag som transkvinna lever i min oförändrat manliga kropp försöker jag motverka normer och stereotyper kring transpersoner och därmed göra det enklare för andra att hitta sin egen väg.

Johanna berättar att även om föreläsningen för det mesta är personlig, så tar hon även upp kunskaper om kön ur ett personlighetspsykologiskt perspektiv.

Var och en behövs, i all vår olikhet

– En viktig erfarenhet för mig har varit att jag i den perioden när jag letade efter min transidentitet fick ett fantastiskt stöd av helt ”vanliga” människor utan någon koppling till HBTQ-världen. Jag har därför omtolkat regnbågen som så att den symboliserar var och ens olikhet: vi har alla var sin färg, vare sig vi tillhör majoritet eller minoritet, och tillsammans ger vi det idealiska, vita ljuset. Det vill säga, var och en av oss behövs, i all vår olikhet. Samhället står inför komplexa utmaningar, och bara om vi bidrar med varsitt perspektiv, kan vi bemöta utmaningarna på bästa sättet.

– Romanen ”På okänd väg” som nu släpps i andra upplagan har inte bara banat min egen väg in i HBTQ-världen, utan karaktärerna i boken har samma värdegrund: att stå upp för det de tror på, ta ansvar och att ta hand om varandra, vilket innebär att människans värde står i fokus. Detta är samma hållning som jag inträder för i min undervisning inom högskolans socionomprogram. Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att högskolans och min egen värdegrund är lika i väsentliga avseenden, och både mitt dagliga arbete på högskolan och skrivandet och föreläsningen nu på Pride är olika sätt att förverkliga dessa värderingar.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-08-04