Dela

Facebook Mail Twitter

Per Ledin tilldelas Svenska Akademiens stipendium till Harry Martinsons minne

Per Ledin, professor i svenska vid Södertörns högskola har tilldelats Svenska Akademiens stipendium till Harry Martinsons minne för 2021.

Student läser på en surfplatta

– Det här såg jag inte komma! säger Per Ledin som är väldigt glad och hedrad över stipendiet.

Stipendiet till Harry Martinsons minne delas ut av Svenska Akademien vartannat år och avser varannan gång förtjänstfull litterär verksamhet och varannan gång värdefulla insatser för svenska språket.

– Jag vill ju tro att det lite är för lång och trogen tjänst, att jag forskat och skrivit om svenska språket i flera decennier, fortsätter Per. I sitt pressmeddelande nämner Akademien särskilt en bok jag skrivit med en kollega och som gavs ut häromåret, Doing Visual Analysis. Den är en kritisk analys av hur olika slags visuell design tas i bruk av globala företag för att få oss att omfamna deras värderingar. Det var också lite överraskande, att Akademien särskilt nämner en bok om visuell design.

Stipendiet ger arbetsglädje

Per Ledin blev fil.dr 1995 vid Stockholms universitet med avhandlingen Arbetarnes är denna tidning – textförändringar i den tidiga socialdemokratiska pressen och är professor vid institutionen för kultur och lärande på Södertörns högskola. I sin forskning arbetar han med multimodala och kritiska analyser för att undersöka hur språk- och samhällsförändringar samspelar, historiskt och i dagens globaliserade värld.

– Stipendiet är ju en bekräftelse på att mitt arbete betyder något - så det ger arbetsglädje! Och såklart är det lite extra roligt med tanke på kopplingen mellan Södertörns högskola och författarparet Martinson, avslutar Per.

Läs mer om stipendiet på Svenska Akademiens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Språk

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-11-30