Dela

Facebook Mail Twitter

Med anledning av invasionen av Ukraina

Sedan 2014 har det pågått en öppen konflikt mellan Ryssland och Ukraina, efter det att Ryssland annekterade Krim-halvön. Den 24 februari 2022 vaknade vi till nyheten av att Ryssland inlett en militär invasion riktad mot hela Ukraina, efter en tid av ökad aggressivitet.

Student läser på en surfplatta

Uppdatering 1/3
Högskolan avslutar studentutbytesavtal med två ryska statliga universitet.

Södertörns högskola har en särskild inriktning mot forskning kring Östersjöområdet och Östeuropa. Denna inriktning märks i de många forskningsprojekt som Östersjöstiftelsen årligen finansierar, i de många vetenskapliga publikationer som våra forskare står bakom, och inte minst i de många doktorsavhandlingar som läggs fram inom forskarskolan Baltic and East European Graduate School (BEEGS).

Med denna speciella forskningsinriktning är det helt naturligt att Södertörns högskola har kollegor i och institutionella kontakter med en rad lärosäten i Ukraina, liksom med forskare i Polen, Tyskland, Baltikum och Sydösteuropa, för den delen. Och, med forskare i Ryssland. 

I detta oroliga läge i Europa och världen är det viktigt att skilja på politisk regim och forskare verksamma vid olika universitet. Södertörns högskola kommer att vilja fortsätta arbeta tillsammans med forskare i Ukraina, men också tillsammans med forskare i Ryssland. 

Högskolan har studentutbytesavtal med två ryska statliga universitet. Dessa kommer nu att avslutas då Södertörns högskola i dagsläget inte samarbetar med den ryska staten.

Södertörns högskola är samtidigt djupt oroad över vad Rysslands attack på Ukraina kommer att få för konsekvenser, i termer av mänskligt lidande, akademisk frihet, och Ukrainas självständighet. Vi vill på alla sätt vi kan ge stöd till våra kollegor i Ukraina. Den politiska regim som leds av Vladimir Putin måste genast upphöra med sin militära aggression och respektera internationell rätt.

Gustav Amberg, rektor vid Södertörns högskola
Joakim Ekman, föreståndare vid Centre for Baltic and East European Studies (CBEES)

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-03-01