Dela

Facebook Mail Twitter

Vampyrer, klimatpolitik eller skogsbad?

Södertörns högskola producerar många olika poddar om en rad olika ämnen. Oavsett intresseområde kan du hitta spännande och allmänbildande poddar att lyssna till hos oss.

Student läser på en surfplatta

Att dela med sig av sin forskning är något som varje lärosäte ska göra – och ett lättillgängligt sätt att göra det är via poddar. Därför har Södertörns högskola de senaste åren lanserat flera nya poddar inom en rad olika ämnen. Nu har många nya avsnitt just publicerats. Välkommen att lyssna!

Södertörns forskarpodd – studentproducerad podd om allt mellan himmel och jord

I Södertörns forskarpodd intervjuas forskare på Södertörns högskola av studenter inom journalistik eller medieteknik. I senaste avsnittet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. dyker journaliststudenterna Moa Svan och Magnus Brodin ner i manlighetsidealen via vampyrer och gotik tillsammans med Claudia Lindén, professor i litteraturvetenskap.

Annat som behandlats i Södertörns forskarpodd genom åren är rymdpolitik, skogsbad, tvångsvård av unga, feministisk språkfinurlighet, fake news och mycket annat. Alla avsnitt finns här.

Södertörns forskarpodd – specialavsnitt om Ukraina

Inom ramen för Södertörn forskarpodd produceras just nu också en Ukraina-special på tre avsnitt, där de två första avsnitten är publicerade:

Klimatgap – podden som utforskar gapet mellan kunskap och handling i klimatfrågorna

Podden Klimatgap drivs av Maria Wolrath Söderberg, forskare i retorik, och Isak Jarnehäll, journalist. Vi vet att vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil, ändå är det så svårt. Vad är det som hindrar oss och vad kan få oss att ändra vårt beteende? Om det kretsar de medryckande samtalen i denna podd.

I det senaste avsnittet av Klimatgap gästas podden före detta ärkebiskopen KG Hammar som på grund av klimatkrisen nu ger sig in i politiken. Du kan lyssna till senaste avsnittet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tidigare avsnitt av Klimatgap har bland annat handlat om julen och konsumtion, om teknikens roll i omställningen och om miljöjournalistik. Podden gästas frekvent av namnkunniga politiker och experter som Isabella Lövin, Mattias Goldmann, Jonna Bornemark och Nina Wormbs. Du hittar alla avsnitt här.

Madestam & Lemne – statsvetare om dagsaktuell politik

Madestam & Lemne är en podcast om politik och förvaltning med fokus på Sverige. I varje avsnitt diskuteras aktuella ämnen med fördjupade analyser, ofta med inbjudna gäster. Jenny Madestam och Marja Lemne är verksamma som forskare på Försvarshögskolan respektive Södertörns högskola och flitigt förekommande som politiska analytiker både TV och radio.

Gudrun Schyman gästar i det senaste avsnitt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och samtalar om den nya Klimatalliansen. Hur ser Schyman på risken att sno röster från Miljöpartiet? Vad kan hon lära sig av arbetet med Feministiskt Initiativ?

Studier karriär och framtid – med våra studie- och karriärvägledare

Podden Studier, karriär och framtid är vår podd med studenter som tydlig målgrupp. Hur ser arbetsmarknaden ut för mig? Vad leder min utbildning till? Dessa frågor behandlas i podden, som drivs av våra studie- och karriärvägledare.

Lyssna här och få matnyttig information inför din framtid efter studierna!

Södertörns jubileumspodd: Med andra ögon

Södertörns högskola firar 25 år läsåret 2021-2022 och i samband med jubileet släpper vi en ny poddserie där forskare från Södertörns högskola och andra gäster ger nya perspektiv på världen och vardagen. Poddserien omfattar fem avsnitt som har religion, konsumtion, segregation, hållbarhet samt medier och demokrati som övergripande teman.

Med andra ögon lyssnar du till här.

Ämnesspecifika poddar om pedagogik, medieteknik och praktisk kunskap

Utöver de poddar som vi beskriver mer utförligt ovan finns flera poddar som drivs av forskare på högskolan, ibland i samarbete med andra organisationer. Dessa är:

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-04-06