Dela

Facebook Mail Twitter

Södertörns högskola deltar på World Academic Forum 17 - 20 maj 2022

Hur kan vi avskaffa all form av fattigdom, överallt till 2030?

Det är frågan som sju inbjudna forskare från hela världen kommer att diskutera i ett utforskande samtal och experimentellt arrangemang i Svarta lådan den 18 maj kl. 16- 18.

Student läser på en surfplatta

"Can multidimensional Poverty Trends Leave No One Behind by 2030?" är titeln på samtalet som arrangeras av Södertörns högskola under World Academic Forum och Stockholm Summit 2022. Det är en gemensam satsning, där Stockholms samtliga 18 lärosäten samlas för att tillsammans synliggöra akademins viktiga roll i samhället mellan 17 -20 maj.

- Våra gäster är specifikt utvalda och vi hoppas att denna kombination av unika individer ska bidra till ett spännande och utmanande samtal, menar Peter Dobers, som är en av initiativtagarna till evenemanget i Svarta lådan.

Utforskande samtal i Svarta lådan

Den 18 maj är det alltså Södertörns högskolas tur att stå värd för ett av de 27 interdisciplinära evenemangen där aktuella forskningsämnen och globala utmaningar diskuteras på kreativa sätt både online och på plats. Detta med förhoppningen att nya gnistor kommer att tändas när akademiker och konstnärer samlas i nya, intressanta och interdisciplinära konstellationer.

Från Södertörns högskola medverkar Gloria L Gallardo Fernández, doktor i sociologi och professor i miljövetenskap samt Ranjula Bali Swain, professor i nationalekonomi. Formatet på samtalet är likt Stockholm Explorative Talks, ett interdisciplinärt möte mellan olika individer inom akademin. Södertörns högskola har tillsammans med Marie Cederschiöld högskola och Enskilda Högskolan Stockholm bjudit in några experter som på olika sätt bidrar med sitt unika perspektiv och sin speciella kunskap.

Internationell och interdisciplinär forskarpanel

- Vi får även internationellt besök, berättar Peter Dobers. Samtalet inleds av Sabina Alkire, forskare vid Oxford universitet som leder arbetet på Poverty and Human Development Initiative, OPHI, ett forskningscenter vid institutionen för internationell utveckling vid Oxford. I forskarpanelen deltar även Kenneth Mtata, teolog och generalsekreterare vid Zimbabwes nationella kyrkoråd.

Medverkar i panelen gör också Josephine Sundqvist, doktor i teologi och mänskliga rättigheter vid Uppsala universitet och tidigare rådgivare vid Sida, numera generalsekreterare på Läkarmissionen. Maria Eriksson, professor i socialt arbete vid Marie Cederschiölds högskola deltar tillsammans med Linde Lindkvist, docent vid Enskilda Högskolan Stockholm.

Samtalet huserar i Svarta lådan mellan klockan 16 och 18 och efterföljs av mingel i foajén. Det går även att följa eventet online, då det livestreamas med hjälp SH medieproduktion och studenter i medieteknik.

- Vi har bara plats för hundra gäster i Svarta lådan, men vi hoppas på att så många som möjligt vill ta del av samtalet också från andra platser runt om i världen, säger Peter Dobers.

Vokalensemble tolkar samtalet konstnärligt

Hela tillställningen avslutas med att vokalensemblen Voces Nordicae, under ledning av konstnären och dirigenten Lone Larsen, tolkar samtalet som sedan framställs i ett musikaliskt scenkonstnärligt performanceverk på plats.

- Det känns jättespännande att få arbeta med ett sånt här arrangemang som blandar forskning och scenkonst, säger Jessica Karlén, delprojektledare vid Södertörns högskola och som hoppas på att Svarta lådan blir fullsatt av olika människor som nyfiket vill lyssna på det samtalet.

För att anmäla sig till eventet behöver du gå in på hemsidan för World Academics Forum och anmäla dig via länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flera forskningsprojekt från högskolan deltar

Andra Södertörnforskare som medverkar i programmet under veckan är Sofia Lundmark, lektor i medieteknik och Romina Rodela, docent vid institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik. Tillsammans med forskare från KTH, Konstfack, Kungliga musikhögskolan och Stockholms konstnärliga högskola håller de i ett symposium om vikten av att lyssna.

Det är det uppmärksammade forskningsprojektet Planning with youth som med hjälp av kreativa metoder ökar delaktigheten och involverar unga i stadsplaneringen som agerar ledande exempel i symposiet.

Symposiet sker online och efterföljs sedan av en så kallad Soundwalk utomhus på plats i Huddinge. För att läsa mer om vad en Soundwalk är och anmäla dig till den går du in på eventet på World Academic Forums hemsida här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Symposiet anmäler du dig till via eventets anmälningssida på den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även forskaren Sara Persson från Södertörns högskola deltar i en panel under dagarna. Den 20 maj, får hon, tillsammans med flera olika forskare svara på frågor från gymnasieelever om arbetet med FN:s globala mål. Du kan läsa mer om det eventet på den här sidan. Länk till annan webbplats.

Dagen efter samtalet i Svarta lådan, den 19 maj, är det Södertörn högskolas tur att gästa Marie Cederschiölds högskola. Där samlas forskare återigen kring ett tema och utforskar detta i ett samtal. Denna gång är det ämnet "Being Human(ist) in the Anthroposcene" som ska avhandlas. Du kan läsa mer om diskussionen och anmäla dig till eventet på den här sidan. Länk till annan webbplats.

För att läsa mer om konferensen och ta del av hela programmet samt anmäla dig till de olika aktiviteterna runt om i stan och online, gå in på World Academic Forums officiella hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Forskning

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-05-18