Dela

Facebook Mail Twitter

Ny residensinnehavare utsedd!

Södertörns högskola och Huddinge kommun inrättade i fjol ett gemensamt scenkonstresidens. Nu är årets innehavare av residenset utsedd: dansaren och koreografen Noah Hellwig.

Student läser på en surfplatta

Södertörns högskola och Huddinge kommun inrättade 2021 ett gemensamt scenkonstresidens. Syftet är att skapa dialog mellan konstens utforskande arbetssätt och högskolans forskning och utbildning och bidra till en mer attraktiv livsmiljö i kommunen genom att låta fler Huddingebor bidra till och ta del av konstnärlig verksamhet.

Årets innehavare av högskolans residens för scenkonst är nu utsedd: det blir dansaren och koreografen Noah Hellwig som under året ska samarbeta med lärare/forskare och personal på högskolan och invånare och aktörer i kommunen för att utveckla sin konst och bidra till utbildning, forskning och lokalsamhället.

– Jag är väldigt glad över att få den här möjligheten och känner mig ödmjuk inför de stora möjligheter för samarbeten och utbyten som jag kan vara med att skapa, säger Noah Hellwig. Mitt projekt som bearbetas under residenset har inspirerats av den lekfulla frågeställningen: ”Vore det möjligt att skapa ett koreografiskt interaktivt performance av dataspelet Façade (av Procedural Arts, 2005)?”

Under Noah Hellwigs residens kommer han försöka utforska mycket runt fyra punkter:

  • Hur kan jag skapa intressanta upplevelser genom interaktiv och deltagande scenkonst som sker framför en åskådande publik?
  • Hur kan jag arbeta med kroppsspråk och sociala situationer som koreografi?
  • Hur kan jag använda koreografi och dans som material i strukturer från speldesign som bl.a. choose-your-own-adventure?
  • Vad skapas i en konstnärlig upplevelse i en social situation?

Noah Hellwig har djup och bred kompetens inom dansområdet. Som koreograf arbetar han ofta med interaktiva konstnärliga praktiker och intresserar sig bland annat för relationen mellan dans/koreografi och digitala former som spel och sensoriska teknologier. Läs mer om Noah Hellwig på Noahs egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– Noah är en väldigt spännande dansare och koreograf och jag tror att hans arbete i gränslandet mellan filosofi/estetik och teknik möjliggör utbyte med flera utbildningar, säger Erik Falk, Södertörns högskola, projektledare för scenkonstresidenset. Förhoppningsvis kan det också ge intressanta forskningsuppslag för framtiden. Och samtidigt som hans arbete berikar vår verksamhet hoppas och tror jag att våra studenter och lärare kan ge honom kunskaper som blir viktiga i hans konstnärliga process. Sedan är ju konstnärlig aktivitet på plats hos oss en chans att öppna högskolan och bjuda in grupper och aktörer i närområdet.

– Jag hoppas att jag under residenset kommer få möjlighet att samtala med Södertörns studenter, lärare och forskare för att hitta knytpunkter i intressen och ämnen som vi arbetar med och där vi kan hämta inspiration och kunskaper från varandra, avslutar Noah Hellwig.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-05-12