Dela

Facebook Mail Twitter

Rymddagen 25 /11 – En dag att blicka utåt, men också nedåt mot oss själva

Välkommen till RYMDDAGEN 2022 — ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Södertörns högskola och Rymdstyrelsen. Alla intresserade är välkomna!

Student läser på en surfplatta

Under dagen bjuds det på seminarier, utställningar och spännande diskussioner om rymden inom olika områden - teknik, politik, samhälle, kultur och historia.

Forskare från Södertörns högskola presenterar sin forskning på rymdområdet och Rymdstyrelsen bjuder på inspirerande föreläsningar om rymden tillsammans med inbjudna föreläsare.

Hoppas inspirera flera och nyansera begreppet "rymden"

- Jag tror Rymddagen kommer bli oerhört inspirerande. Givetvis med tanke på temat och den forskning som sker på området , men också att vi har fått till denna dag i samverkan med Rymdstyrelsen, säger Södertörns högskolas rektor Gustav Amberg. Ett mål med dagen att tala om rymdområdet med en publik som kanske inte vanligtvis tänker rymd under sina studier eller i sin forskningskarriär.

- När de flesta hör ordet ”rymden” tänker de kanske på stjärnor, planeter och annat ogreppbart som befinner sig ljusår härifrån. Det vi från Rymdstyrelsen vill göra på Södertörns högskola är att nyansera det en aning och att tala om hur viktig rymden är för ett modernt samhälle, säger Jonas Appelberg, kommunikatör och initiativtagare på Rymdstyrelsen. Det kommer vi göra genom föreläsningar om möjligheterna med satellitbilder, hur man forskar i tyngdlöshet från den svenska rymdbasen Esrange och hur man kan använda rymden i skolan för att engagera elever i naturvetenskap.

- Innehållet är superspännande, säger Johanna Tollbäck, samverkansstrateg på Avdelningen för verksamhetsutveckling och myndighetsstöd på Södertörns högskola. Vi har tillsammans fått till en bred blandning programpunkter. Utöver programmet kommer det bland annat finnas astrofotoutställning, bokbord och stand-up.

Program

Kl. 9.00 öppnar rektor Gustav Amberg och Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman dagen.
Därefter följer ett antal programinslag, till exempel:

 • Vem har makten i rymden?
  Johan Eriksson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola
 • Star Trek and optimism as a political ideology: Science fiction and society during the 20th century
  Henrik Arnstad, forskare i medieteknik vid Södertörns högskola
 • Upplev rymden via brädspel
  Hur skapar man ett brädspel? Och i synnerhet, hur baserar man det på fakta om rymden. En föreläsning med Jon Manker, (grundare av Spelprogrammet på Södertörns högskola och brädspelsdesigner) och Besime Uyanik (VD för brädspelsförlaget Ion Game design.
 • Satellitkommunikation
  Lars Lundgren, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola
 • Why do we need to "colonize" space?: Critical alternatives to colonial legacy in space expansionism
  Roman Primalov, doktorand i statsvetenskap vid Södertörns högskola
 • Ett astronomiskt stort bevakningsområde: att rapportera om vetenskap i allmänhet och rymd i synnerhet.
  Journalistpanel med Anna Davour från Forskning och framsteg, Clas Svahn från Dagens Nyheter och Susanna Lewenhaupt och Marcus Petterson från podcasten Har vi åkt till Mars än?

Hela programmet hittar du på https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2022/10/rymddag-pa-sodertorns-hogskola/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Poster med QR-kod Pdf, 1.4 MB.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-11-09