Dela

Facebook Mail Twitter

Nystartat samarbete för film som metod i undervisning

För att stärka filmens roll som pedagogisk resurs har Södertörns högskola inlett ett samarbete med Svenska Filminstitutet och Filmkonsulenterna i Region Stockholm. Lärarstudenter bjuds in för att se en aktuell film och delta i samtal med en filmpedagog, filmskapare eller annan person med koppling till filmen. Syftet med samarbetet är att lyfta film och samtal som en metod i undervisning och som en konstform som kan bidra till en ökad filmkunnighet bland barn och unga.

Bild från filmen Apstjärnan

Bild: Lee Film/SF Studios

- Vi bjuder in alla lärarstudenter på Södertörns högskola till visning och samtal om en bioaktuell film med någon typ av koppling till barn, ungdomar, skola eller värdegrundsfrågor, säger Ingrid Forsler, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap och ämnessamordnare på Institutionen för kultur och lärande. Intresserade lärarstudenter från andra lärosäten är också välkomna. Många lärare i skola och förskola använder sig av film i sin undervisning, men känner sig kanske osäkra på hur man kan prata om eller kritiskt granska rörliga bilder. Vi vill då visa på vilka resurser som finns kring detta.

Samarbetet initierades av Södertörns högskola och började som en idé i ett nätverk hos Svenska Filminstitutet. Det första tillfället för "Lärarstudenter tittar på film” var i september när filmen ”Playground” i regi av Laura Wandel visades och diskuterades. Filmen skildrar skolgården utifrån ett barnperspektiv och ställer frågor om utanförskap, sociala koder och förtryck. Samtalet leddes av filmvetare Mikaela Kindblom.

Terminens andra ”Lärarstudenter tittar på film” den 21 november riktar fokus på barnfilm och hur vi kan leda filmsamtal för barn utifrån en specifik filmupplevelse.

Filmen Apstjärnan i regi av Linda Hambäck riktar sig till barn mellan 6 och 11 år. Det är en filmatisering av Frida Nilssons bok med samma namn och närmar sig frågor kring adoption och samhällets orättvisor.

Filmvisningen gästas av filmpedagogen Helene Berg som kommer att dela med sig av sina erfarenheter av att leda filmsamtal med barn utifrån filmen. Deltagarna får ta del av konkreta förslag, fördjupningar och metoder för att arbeta med utgångspunkt från filmen. Och, inte minst, ta del av hur barn själva upplevt filmen samt vilka reaktioner och tankar den väckt hos dem.

Filmkonsulenterna i Region Stockholm inleder visningen med att kort presentera sin verksamhet samt vilka resurser och aktörer som man kan vända sig till om man vill visa film i skola och fritidshem.

- Det är här en spännande satsning som jag tror kommer leda till ökad kunskap hos lärarstudenter om filmen som verktyg i undervisningen, avslutar Ingrid Forsler. Jag hoppas att det är många som passar på att komma till nästa tillfälle.

Information om filmvisningen

Datum: Måndag den 21 november 2022
Tid: Kl. 15.00-17.00
Plats: Svarta Lådan på Södertörns högskola

Vi bjuder på fika! Föranmäl dig gärna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om filmen Apstjärnan

Apstjärnan är en filmatisering av Frida Nilssons bok med samma namn och närmar sig frågor kring adoption och samhällets orättvisor. Regissören Linda Hambäck, tidigare känd för animerade barnfilmer som exempelvis Bajsfilmen, Tänk om och Gordon och Paddy, ger sig här i kast med en filmatisering av Nilssons omtyckta barnbok, ett udda mor-barn-drama som vunnit ett flertal priser och där rösterna görs av välkända skådespelare som Stellan Skarsgård och Pernilla August.

Läs mer om filmen på Svenska Filminstitutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-11-07