Dela

Facebook Mail Twitter

Utställning om aktivistisk seriekonst i biblioteket

Torsdagen den 30 mars är det invigning av utställningen ”Feministiska svenska tecknade serier - från 1960-talet till idag” på Södertörns högskolebibliotek. Projektet är ett samarbete mellan forskare från flera lärosäten som hoppas att utställningen ska bjuda in till både skratt, funderingar och eftertänksamhet.

Biblioteket

Sverige har legat i framkant när det kommer till feministisk seriekonst sedan Liv Strömquist slog igenom med seriealbumet Hundra procent fett 2005. Sedan dess har många aktivistiska serieskapare följt i hennes spår och intresset för serier som konstform och aktivistiskt verktyg har ökat.

Utställningen som nu kommer till Södertörns högskola började som ett transnationellt forskningsprojekt om feministisk seriekonst som sedan fick forskarna att intressera sig mer specifikt för den svenska seriekonsten. De såg även att ur det feministiska perspektivet har det vuxit fram ett aktivistiskt perspektiv. Den seriekonsten tog inte bara upp feministiska teman utan fokuserade även på frågor som arbetsvillkor, klimatfrågor, rasism och konsumtion.

Kristy Beers Fägersten, som är professor i engelska vid Södertörns högskola och hjälper till att anordna utställningen, har tittat på ritandet som en aktivistisk handling men också hur man kan läsa tecknade serier som en aktivistisk handling.

– De som intresserar sig för feministiska serier kan vara intresserade av feminism och kanske aktivism. De kan genom serierna lära sig mer om vad man ska göra och hur man ska tänka för att få ett annat perspektiv på det man vill vara aktivistisk kring, säger hon.

Utställningen kommer bjuda på smakprov av många svenska serietecknare som kan kopplas till aktivism, till exempel Liv Strömquist, Nina Hemmingsson, Lotta Sjöberg, Anneli Furmark, Åsa Schagerström, Karolina Bång, Amalia Alvarez, Sara Granér, Elin Lucassi och Sofia Olsson.

– Jag är så glad att de ställer ut precis vid entrén så att det är det första man ser när man kommer in i vårt fantastiska bibliotek. Jag hoppas verkligen att man innan man går vidare in i biblioteket stannar upp och tittar och läser. Det kommer säkert väcka lite skratt och det är första steget till att bli intresserad av något, säger Kristy Beers Fägersten.

Invigningen i biblioteket sker torsdagen den 30 mars kl 16-17. Kristy Beers Fägersten och Maria Margareta Österholm, lektor i genusvetenskap vid Stockholms universitet, berättar om sin forskning i relation till utställningen. Efteråt blir det mingel i bibliotekets lounge.

Utställningen är skapad av Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, Margareta Wallin Wictorin, docent i konst- och bildvetenskap vid Karlstad universitet, Maria Margareta Österholm, lektor i genusvetenskap vid Stockholms universitet samt Sanna Hellgren, Karin Henning och Birgitta Andréasson vid KvinnSam/Humanistiska biblioteket vid Göteborgs universitet.

Utställningen startade på Göteborgs universitet och har sedan besökt Linnéuniversitetet, Karlstad universitet och Södertörns högskola.

Utställningen pågår 31 mars - 31 maj 2023

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-03-30