Dela

Facebook Mail Twitter

Välkommen till höstens första utställning i Art Space - Den röda tråden

Den röda tråden presenterar målningar och objekt av Lenke Rothman (1929-2008) från tidigt 1960-tal. Hennes efterlämnade konstnärskap som omfattar måleri, objekt, grafik, scenografi och film är rikt och relevant för vår tid.

Konstverket Den röda tråden, 1962.Tempera, ogrundad duk, sömnad, tyg.

Den röda tråden,1962.Tempera, ogrundad duk, sömnad, tyg.

Lenke Rothman hör till efterkrigstidens mest angelägna konstnärskap. Hon föddes i staden Kiskunfélegyháza i Ungern och förlorade större delen av sin stora familj i nazisternas koncentrationsläger och var själv internerad åren 1944-45. Som 16-åring fördes en svårt sjuk Rothman av Röda Korset till Sverige. Efter flera år som konvalescent genomförde hon sin konstnärliga utbildning i Stockholm och Ravenna. Rothman deltog i grupputställningar från 1951 och hade sina två första separatutställningar 1960 följt av många framgångsrika år.

Utställningen öppen 21 september - 9 november

Att alltid söka nya vägar, former, tecken för liv bortom rutin och förstelning var enligt Rothman det enda möjliga. Den röda tråden framträder tillsammans med enkla föremål och tecken i målningarna, tillsammans med stygn och andra uttryck för sårbarhet och smärta. Filmen Andy Warhol möter Lenke Rothman (SVT1, 1982), och boken The Quality of Life (Kalejdoskop, 1980), en artists book i dagboksform, ger utställningens inramning.

Vernissage

Välkommen på vernissage torsdag den 21 september klockan 17.00-18.30!

Mer om Art Space och utställningen

Art Space drivs av Södertörns högskola och Stiftelsen Clara i samverkan och är ett icke-kommersiellt konstgalleri öppet för allmänheten. På Art Space egen webbsida finns information om både aktuella och kommande utställningar.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-09-19