Dela

Facebook Mail Twitter

Årets upplaga av ForskarFredag är här

Fredag den 29 september bjuder Södertörns högskola in högstadie- och gymnasieelever för en dag ägnad åt forskning, nyfikenhet och ny kunskap. Det är återigen dags för ForskarFredag.

Johanna Holmberg i diskussion med elever under ForskarFredag 2022 om FNs globala mål

Johanna Holmberg i diskussion med elever under ForskarFredag 2022 om FNs globala mål.

Hur mycket väger din klimatpåverkan? Hur funkar det egentligen när man styr upp vem som får använda havet och hur? Och fästingar – både i naturen och våra böcker. Frågor som elever från Huddingegymnasiet, Sjödalsgymnasiet och grundskolan Skapa i Huddinge kommer få undersöka närmare.

Eleverna kommer få testa på ett flertal olika aktiviteter, delta i diskussioner och workshops. ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival som årligen lockar tiotusentals besökare. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2006 och är en del av European Researchers Night, ett initiativ från EU-kommissionen.

— Vi har ett mycket spännande program i år som verkligen visar bredden av högskolans forskning. Initiativ som ForskarFredag, att visa ungdomar vilka möjligheter som finns och hur forskning faktiskt fungerar är så oerhört viktigt, säger Erik Johannesson, pedagogiskt specialist och som tillsammans med projektledaren Suzanne Frölén Harrington håller i ForskarFredag på Södertörns högskola.

ForskarFredag är vetenskapsfestival där lärosäten, forskningsinstitut och museum över hela landet bjuder in till aktiviteter som engagerar allmänheten. På Södertörns högskola innebär det att elever från skolor i området kommer på besök för att träffa våra forskare och ta del av deras arbete. Forskare från flera olika ämnen anordnar aktiviteter som workshops, interaktiva föreläsningar, experiment och guidade vandringar.

— På så vis hoppas vi både kunna väcka nyfikenhet och ge en bättre förståelse av vad en forskare faktiskt gör samtidigt som vi vill uppmuntra elever att söka sig vidare till högre utbildning, avslutar Erik Johannesson.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Forskning

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-10-05