Dela

Facebook Mail Twitter

Välkommen till ny utställning i Art Space Södertörn - Maria Fribergs Night Vision

Maria Fribergs utställning visas 1 februari till 28 mars och består av en serie porträtt av unga människor återgivna i en trollskog. Med Night vision riktar hon hoppet till den unga generation som väljer tyst motstånd och en osvuren lojalitet med jorden.

Maria Friberg; Night Vision IV (2019), silicon-monterad C-print

Maria Friberg; Night Vision IV (2019), silicon-monterad C-print

Maria Friberg har med sina fotobaserade verk skapat en bro mellan samtidskulturen och konsthistorien sedan 1990-talet. Hennes verk har placerat människor, oftast män, i miljöer där de rör sig drömlikt och där maskulinitet utmanas. Hennes intresse fortsätter att kretsa kring maktrelationer, människans förhållande till naturen, motstånd och aktivism.

Människorna i Night Vision är placerade i en begränsad lokal av urskog utanför Uppsala. Bilderna väcker associationer till sagorna från 1800-talet och figurer som de i John Bauers trollvärld. Konsthistorien agerar som en bakgrund mot vilken berättelser om vår egen tid utvecklas. Dagens ungdom har en ny inre styrka som handlar om att ta avstånd från konsumism och till och med underhållning. Ibland är att göra inget det bästa sättet att uppnå förändring, tycks de mena – att inte köpa något, inte flyga, inte strida i andras krig.

I Art Space visas Night Vision (2019) I, III, IV och V, silikonglas-monterade C-prints.

Maria Friberg är född i Malmö 1966, och bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm, samt vid konstskolor på Island och i Finland. Hennes arbeten har visats på en lång rad muséer, konsthallar och gallerier internationellt och i Sverige.

Läs om utställningen på Art Space Södertörns webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-01-31