Dela

Facebook Mail Twitter

Högskolan stödjer SUHF:s uttalande med anledning av kriget mellan Israel och Hamas

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har gjort ett uttalande med anledning av kriget mellan Israel och Hamas.

Kriget mellan Israel och Hamas väcker starkt engagemang hos många. Det ser vi bland annat med de nu pågående manifestationerna vid ett antal svenska universitet och högskolor runt om i landet, skriver SUHF. Fredliga demonstrationer under lagliga former är varje samhällsmedborgares rätt och även studenter och personal på universitet och högskolor har rätt att framföra sina åsikter.

Svenska universitet och högskolor har inte uppdrag eller mandat att driva utrikespolitiska frågor. Akademin ska stå fri från påtryckningar. Det betyder att varken medarbetare, studenter eller intressegrupper kan förvänta att universitet och högskolor, som arbetsgivare eller utbildningsanordnare, ska manifestera utrikespolitiska uppfattningar eller ta ställning i utrikespolitiska frågor.

- Vi står bakom SUHF:s uttalande. Våra lärosäten ska kunna diskutera svåra frågor, samtidigt som det är viktigt att akademin står fri från påtryckningar, och inte kompromissar med vare sig yttrandefrihet eller akademisk frihet, säger Gustav Amberg, rektor Södertörns högskola.

Hela uttalandet går att läsa på SUHF:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-05-21