Dela

Facebook Mail Twitter

Studenter från Arkivarie- och kulturarvsprogrammet ställer ut på Mångkulturellt centrum

Den 29 maj hade utställningen Från vision till verklighet: Innovativa berättelser från Botkyrka vernissage på Mångkulturellt centrum i Fittja. Det är en samtidsdokumentation om Botkyrka och dess medborgare som visar upp hur man kan arbeta gestaltande med arkiv. Utställningen är gjord i ett samarbete mellan studenter från Södertörns högskola, Mångkulturellt centrum och Tekniska museet.

– Vi har diskuterat mycket under kursen hur man kan tillgängliggöra arkiv och hur man kan få lokalbefolkningen intresserade av arkiven och det här är ett bra sätt att få ut det på, säger Erika Cataldo Brånstad, student på Arkivarie- och kulturarvsprogrammet.

Vilgot Olsson Stenersjö, Clara Kajnäs och Erika Cataldo Brånstad studenter på programmet.

Under den sista terminen ingår en valbar kurs inom programmet Arkivarie- och kulturarvsprogrammet där studenterna antingen får välja Arkivvetenskap c eller kursen Praktik och projekt. I den sistnämnda har studenterna fått arbeta med att ta fram en utställning tillsammans med Mångkulturellt centrum och Tekniska museet.

– Jag gillar att vi har fått vara ute i samhället efter att vi samlat på oss så mycket kunskap under de här tre åren. Nu har vi fått möjlighet att använda våra kunskaper, testat på och kontakta andra organisationer och uppmärksamma andra hur arkiv kan användas. Kursen har gjort att man fått upp ögonen för yrkesrollen mer, säger Vilgot Olsson Stenersjö, student på programmet.

För att kunna göra en så bra utställning som möjligt har kursen erbjudit studenterna en gästföreläsning från Tekniska museet och konstnärlig handledning från Mångkulturellt centrum. Paula Urbano är konstnär och jobbar med utställningar på Mångkulturellt centrum och har hjälpt studenterna med att arbeta fram utställningen och göra en gestaltning av sina undersökningar.

Paula Urbano konstnär och jobbar med utställningar på Mångkulturellt centrum.

– Jag själv är väldigt intresserad av samtiden och att dokumentera den på olika sätt. Det är intressant för att ge perspektiv på livet och jag hoppas att det blir en aha-upplevelse att se utställningen, säger Paula Urbano.

Utställningens upplägg

Utställningen har temat innovation och lyfter fyra olika teman.

  1. Hur synskadade använder teknik.
  2. Digitalt utanförskap hos äldre.
  3. Miljonprogrammet som innovation, berättelser av kvinnor som bott där sedan det byggdes.
  4. Kulturcentret Subtopia i Botkyrka, hur det har gått från lada till kulturmagnet.

Studenterna Clara Kajnäs och Vilgot Olsson Stenersjö har fokuserat på hur synskadade använder teknik och Erika Cataldo Brånstad har arbetat med digitalt utanförskap hos äldre. De har arbetat med hur man kan jobba gestaltande med arkiv. De har bland annat använt ljud i form av en MP3-spelare och arkivboxar samt bilder för att fler ska kunna ta del av materialet.

– Vi har försökt att anpassa utställningen så att folk som har en synskada ändå ska kunna ta del av utställningen. Vi har till exempel en tidslinje som man kan känna på och man kan lyssna på intervjuerna, säger Clara Kajnäs, student på programmet.
– För arkivarier så är utgångspunkten att alla som är intresserade ska kunna få ta del av arkiven och då behöver man göra det tillgängligt för så många som möjligt.

Utställningen pågår fram till 31 augusti. Läs mer om utställningen och dess öppettider på Mångkulturellt centrums hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-06-05