Dela

Facebook Mail Twitter

Art Space Södertörn: Två konstnärskap i dialog vill väcka förståelse för Rumäniens historia

Art Space tionde utställning öppnar 17 oktober och kretsar kring angelägna frågor i Europas aktuella geopolitiska situation. Det ena konstnärskapet består av fotografier av Andrei Pandele, tagna under 1970- och 1980-talen i Rumänien, och det andra av väggteckningar av Dan Perjovschi. Blandat med graffiti, ritar Perjovschi direkt på väggarna i konstmuséer och gallerier över hela världen. På Södertörn kommer han att skapa ett platsspecifikt verk.

Foto från utställningen av Andrei Pandele

Augusti 1982. Foto: Andrei Pandele

Den rumänska revolutionen 1989 var en våldsam händelse i landets historia som gav folket demokrati efter 42 år av kommunistiskt styre. 1980-talet hade varit särskilt hårt i Rumänien: ett strängt åtstramningsprogram genomfördes av Nicolae Ceauşescu (vid makten 1967-1989) för att betala av utlandsskulder så snabbt som möjligt. Resultatet blev en drastisk nedgång i levnadsstandarden.

Foto från utställningen av Andrei Pandele.

Foto: Andrei Pandele.

Det var också en tid av destruktion, särskilt i Bukarest, där hela kvarter och områden jämnades med marken för att bygga den näst största regeringsbyggnaden i världen. Befolkningen led och oroligheter mobiliserades alltmer över hela landet. Det utlöste landsomfattande protester i december 1989, som kulminerade i arresteringen och avrättningen av Ceauşescu.

Teckning av Dan Perjovschi.

Teckning av Dan Perjovschi.

I Witnessing pre/post Revolution in Romania reflekterar de två rumänska konstnärerna Andrei Pandele och Dan Perjovschi över det som denna utställning föreslår är en pre/post-skiljelinje för det ögonblicket. Syftet är att med kvickhet och humor skapa en dialog, genom vilken publiken kan engageras både känslomässigt och kritiskt. Genom att föra samman Pandele och Perjovschi, avser utställningen att exponera publiken inte bara för nyanser av Rumäniens historia, utan också för samtida frågor som är oupplösligt kopplade till det förflutna.

Ingår i jubileum för konstvetenskapsämnet

Utställningen är framtagen med stöd från Kritisk kulturteori, ett forskningsområde vid Södertörns högskola. Vernissagen den 17 oktober följer efter ett högre seminarium, i samarbete mellan Konstvetenskap och Media- och kommunikationsvetenskap, Visual cultures and counter-narratives in Romania Länk till annan webbplats.. Både seminarium och vernissage ingår i firandet av 20-årsjubileet för konstvetenskapsämnet vid högskolan som inleds den 16 oktober med symposiet Embedded Art History in A Burning World. An afternoon on art’s role in deepening and altering our understanding of geological and geopolitical crises. Länk till annan webbplats.

Utställningen är curerad av Uschi Klein vid University of Brighton och producerad av Art Space Södertörn.

Välkommen på vernissage torsdagen den 17 oktober kl. 17:00-18:30 i närvaro av konstnärerna!

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-10-23