Dela

Facebook Mail Twitter

SustainGov bidrar till framtidens offentliga förvaltning: "Vi måste jobba och tänka annorlunda."

Forskningsläge, utmaningar och innovation inom offentlig förvaltning stod i fokus den 22 oktober när SustainGov samlade forskare, politiker och praktiker för ett symposium på plats på Södertörns högskola.

En grupp människor som står bredvid varandra

Nio av deltagarna från symposiet. Från vänster: Therese Reitan, Jenny Madestam, Johan Quist, Mikael Odenberg (M), Mariell Juhlin, Lars Stjernqvist (S), Klas Danerlöv, Anders Ivarsson Westerberg, Olena Shevtsova.

En reformerad offentlig sektor är central för att uppnå en övergång till hållbarhet inom planetens gränser samt hälsa och välbefinnande för alla invånare. Det är grundtanken i SustainGov, det innovationsprogram som Södertörns högskola är en del av tillsammans med 14 andra myndigheter och organisationer. Tisdagen den 22 oktober höll programmet ett symposium där utmaningar och innovation inom offentlig förvaltning presenterades och diskuterades. Symposiet var öppet för alla och inleddes med att Södertörns högskolas rektor Gustav Amberg hälsade deltagare och besökare välkomna, följt av att SustainGovs programchef Mariell Juhlin talade om SustainGovs syfte. Hon betonade att offentlig sektor kan göra skillnad och behöver bli en aktiv möjliggörare för hållbarhetsomställningen.

– Vi måste tänka och jobba annorlunda. Offentlig förvaltning kan göra skillnad och vi måste bli en proaktiv aktör som krokar arm i arbetet med gemensamma utmaningar, sa Mariell Juhlin, programchef för SustainGov, när hon talade till symposiets deltagare och besökare.

Perspektiv från forskare, politiker och praktiker

Flera forskare från Södertörns högskola var på plats för att dela med sig av sina kunskaper och sin forskning. Anders Ivarsson Westerberg, professor i offentlig förvaltning, presenterade forskningsläget gällande innovation i offentlig förvaltning, och exempel på innovation inom offentlig förvaltning presenterades av Malin Gawell, docent i företagsekonomi, och Olena Shevtsova, projektforskare i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola. Gabriel Wikström, tidigare minister med ansvar för folkhälso- och sjukvårdsfrågor och från hösten 2022 till våren 2024 nationell samordnare för Agenda 2030, delade med sig av sina erfarenheter. Han lyfte fram att det finns utmaningar när det gäller att fastna i stuprörsarbete och betonade vikten av att kunna fokusera på att jobba med risk- och skyddsfaktorer. Därutöver presenterades erfarenheter och insikter från Innovationsrådet, SKR, Försäkringskassan, Karlstads universitet och organisationen Inkludera. Dagen avslutades med tankar från Lars Stjernqvist (S) och Mikael Odenberg (M) om offentlig förvaltnings utmaningar och möjligheter ur ett politiskt perspektiv.

– Dagen var intressant och inspirerande, flera viktiga insikter framkom som vi i SustainGov kan ta med oss in i vårt fortsatta arbete när SustainGov ska hitta nya sätt att organisera och styra offentlig verksamhet på så den blir mer hållbar och kan tillgodose människors behov idag och i framtiden, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning vid Förvaltningsakademin på Södertörns högskola.

SustainGov – ett innovationsprogram inom Impact Innovation

SustainGov är ett av fem innovationsprogram som beviljats medel inom ramarna för utlysningen Impact Innovation. Bakom initiativet står Energimyndigheten, Formas och Vinnova och syftet är att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle. SustainGov vill att hållbarhetsomställningen görs på ett demokratiskt, rättssäkert och verkningsfullt sätt. Utgångspunkten är att en reformerad offentlig sektor är central för att uppnå en övergång till hållbarhet inom planetens gränser samt hälsa och välbefinnande för alla invånare. 15 myndigheter och organisationer deltar i SustainGov och programmet koordineras av Mittuniversitetet.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-10-29