Dela

Facebook Mail Twitter

Södertörns högskola utser Sveriges första professor i polisvetenskap – historiskt steg för polisforskningen

Södertörns högskola är först ut i landet med att utse en professor i polisvetenskap. Ett erkännande för ämnet, säger Mehdi
Ghazinour som nu går in i den nya rollen.

Mehdi Ghazinour

– Det är framför allt ett historiskt steg framåt för ämnet polisvetenskap här i Sverige. Det känns väldigt bra, säger Mehdi Ghazinour dagarna efter att han nåtts av nyheten.  

10 år har snart gått sedan Södertörns högskola blev ett av fem svenska lärosäten som på uppdrag av Polismyndigheten bedriver polisutbildning. Parallellt med utbildningen har även polisforskningen vuxit sig allt starkare och är idag ett etablerat forskningsområde inom flera av högskolans ämnen. För att ytterligare stärka forskningen, och i förlängningen polisutbildningen, har nu ämnet polisvetenskap inrättats.  

– Södertörns högskola är redan i dag ledande inom polisforskningen genom de omfattande polisvetenskapliga projekt som bedrivs, det goda samarbetet med Polismyndigheten och det faktum att vi blir fler forskare inom området. Dessutom kommer högskola från och med hösten 2025 att erbjuda ett magisterprogram i polisvetenskap, säger Mehdi och fortsätter:

– Här på högskolan finns inbyggd kunskap och erfarenhet av mångvetenskaplig forskning, med starka miljöer inom humaniora och samhällsvetenskap, något som ger goda förutsättningar för bra polisvetenskaplig forskning, säger Mehdi Ghazinour.

Vad är polisvetenskap? 

Polisvetenskap är inte bara kunskap om hur polisen bedriver sitt arbete. Mehdi Ghazinour beskriver det snarare som kunskapen om hur vi bekämpar organiserad brottslighet i samverkan; polis, myndigheter, civilsamhället och näringslivet.  

– Polisiärt arbete är en gren inom ämnet polisvetenskap, som i sin tur vilar på tre ben: utbildning, forskning och praktik. I mötet mellan de tre kan de befrukta varandra och de möjligheterna är mycket goda här på högskolan. Det är viktigt att utbildningen vilar på forskningsbaserad kunskap men lika viktiga är de erfarenheter som finns inom polisen och bland våra lärare, säger han.  

Lång erfarenhet av polisvetenskaplig forskning 

Mehdi Ghazinour är sedan tidigare professor i socialt arbete med en bakgrund som socionom och psykoterapeut. Hans forskning har länge fokuserat på polisers hälsa, stress och arbetet i utsatta områden och har lett ett flertal nationella och internationella forskningsprojekt. År 2001 fick han i uppdrag av polisutbildningen vid Umeå universitet att skapa kurser för att lära polisstudenter bemöta personer med allvarliga psykiatriska tillstånd. 2021 kom han som gästprofessor till Södertörns högskola och är sedan 2023 prefekt för Institutionen för polisiärt arbete.  

Ord som han ofta återkommer till när han pratar om polisvetenskapligforskning- och utbildning är möten, samarbeten och gemensam kunskap. Inte minst i mötet med studenter och doktorander.  

– Jag tror på mötet mellan människor. Att lärare, studenter och doktorander kan utveckla även mig som senior forskare i diskussioner och samtal. Än så länge är polisvetenskapen i Sverige i sin linda och vi bör diskutera hur ämnet ska definieras och utvecklas, säger Mehdi Ghazinour. 

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-11-29