Nu avslutas 2024 års scenkonstresidens – utställningen smygöppnad
Vilka avtryck människan lämnar efter sig och vad hon vill berätta om samtiden för framtida generationer har varit fokus för danskonstkollektivet Arkeolog 8 när de innehaft Södertörns högskolas och Huddinge kommuns gemensamma scenkonstresidens. Nu avslutas residenset med utställning i högskolans bibliotek. Utställningen pågår från 28 november till 12 december och den 5 december presenterar residensinnehavarna sitt arbete. Välkommen att delta!
Genom det tvärkonstnärliga projektet I was here Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. undersöker Arkeolog 8 vilka avtryck vi lämnar efter oss idag och vilka kanaler vi har att kommunicera om vår samtid.
– Det har varit jättespännande att vara på högskolan bland olika akademiska miljöer och förstå vårt konstnärliga projekt utifrån olika ämnesområden och forskningsfält. Det tillsammans med kopplingen till kommun och civilsamhället och lokalbor har gjort projektet väldigt rikt, säger Josefine Alfredsson, dansare, koreograf, pedagog och producent.
Camilla Reppen, dansare, koreograf, pedagog och producent, instämmer och poängterar också värdet av att ha fått arbeta med projektet under en längre tid.
– Det är ju fantastiskt att som konstnär få möjlighet att ha ett residens som är långt, det är jätteviktigt att ha tid, plats och resurser att få arbeta och utforska någonting. Det möjliggör ju överhuvudtaget en konstnärlig process och att skapa konstnärligt innehåll.
Vill skapa ett nationellt ”skuggrunrike”
Projektet har som mål att bilda ett sorts nationellt "skuggrunrike" med digitala "runstenar" i form av danssolon framförda av avatarer i en förstärkt verklighet (augmented reality). "Dansrunorna", som är möjliga att ta del av genom en app i mobilen, berättar om kvinnor 65+. Deras tankar om sig själva, samtiden och viktiga platser i deras närmiljö. Danskonstkollektivet har sedan tidigare skapat den här typen av ”dansruna” för andra kommuner och nu är det snart dags att avtäcka Huddinge kommuns ”dansruna”. Den är skapad av en grupp kvinnor 65+ som är hemmahörande i Flemingsberg.
Att få ta del av lokalbornas erfarenheter
Camilla och Josefine har haft återkommande träffar med den kvinnogrupp som skapat ”dansrunan”.
– Det har varit väldigt, väldigt roligt att få lära känna de här kvinnorna. Att få skapa en relation till dem och deras berättelser om platsen, och att förstå platsen genom dem tack vare att de delat med sig och gett oss förtroende, säger Josefine.
Residensinnehavarna är samstämmiga i att mötet och utbytet med kvinnorna har varit det allra mest givande under projektet.
– Jag är så otroligt ödmjuk inför att vi har fått ha så roligt med dem. Att de har delat med sig av vardagen och livet och sina perspektiv på vad Flemingsberg är, säger Camilla.
Samarbeten med olika delar av högskolan
Under residenstiden har Camilla och Josefine samarbetat med olika delar av högskolans verksamhet som till exempel Centrum för praktisk kunskap och Arkivarie- och kulturarvsprogrammet. De har också haft kontakt med en student från spelprogrammet och utforskar ett framtida samarbete med ämnet medieteknik.
– Projektet kan som sagt förstås ur olika perspektiv, det kan förstås som någon form av arkiv om kvinnors berättelser. Och eftersom vi jobbar med ”augmented reality” har vi varit på jakt efter en student som kan animera den avatar som framför ”dansrunan”.
Josefine konstaterar att det konstnärsresidens som Södertörns högskola och Huddinge kommun erbjuder tillsammans är väldigt ovanligt, och Camilla håller med:
– Just det här tvärvetenskapliga är jättespännande. Här har vi fått möjlighet att utforska projektet tillsammans med lärare och studenter från olika akademiska miljöer och det hjälper oss att tänka på projekt utifrån olika perspektiv. Så som residens betraktat är det är ju någonting helt unikt.
Petra Norling, samverkanskoordinator på Södertörns högskola och projektledare för scenkonstresidenset från högskolas sida lyfter fram värdet av den här typen av residens.
– Vi är jätteglada att tillsammans med Huddinge kommun ha kunnat erbjuda den här typen av residens. Det är så värdefullt att genom konstnärliga metoder få studenter och forskare att komma närmare invånarna i Flemingsberg, och samtidigt bidra till konstnärlig utveckling genom att erbjuda både det akademiska och det samhälleliga perspektivet.
Utställning och avtäckning av ”dansrunan”
Utställningen hänger i högskolans bibliotek från 28 november till den 12 december. Den 5 december presenterar residensinnehavarna projektutställningen som visar arbetsprocessen bakom ”dansrunan” och därefter är besökare välkomna att följa med på en gemensam promenad till Flemingsbergs centrum där avtäckning av ”dansrunan” sker på torget Fredens rike. Hålltider den 5 december:
- 17.30 – start vid utställningen i biblioteket med presentation där, sedan gemensam vandring till Flemingsbergs centrum, torget Fredens rike, utanför ABF och Svenska kyrkan.
- 18:30 – avtäckning dansrunan.
Om scenkonstresidenset på Södertörns högskola
Södertörns högskola och Huddinge kommun driver sedan 2021 ett gemensamt scenkonstresidens. Syftet är att skapa dialog mellan konstens utforskande arbetssätt och högskolans forskning och utbildning och att låta fler Huddingebor bidra till och ta del av konstnärlig verksamhet.
Sidan är uppdaterad
2024-12-03