Internationella Romadagen uppmärksammas med kunskap och nya perspektiv
Den 8 april uppmärksammas Internationella romadagen på Södertörns högskola med föreläsningar, utställningar och samtal som ger nya perspektiv på romsk kultur, språk och historia.

Internationella romadagen, även känd som romernas nationaldag, firas för att hedra minnet av den första världskongressen med romska organisationer som hölls i London mellan den 7 och 12 april 1971. Vid denna kongress erkändes romerna som ett världsfolk av FN, och den romska flaggan och nationalsången "Gelem, gelem" antogs.
Varför är Internationella romadagen är viktig?
– Det är en dag då vi både firar vår kultur och påminner världen om att vi finns, att vi har rättigheter och att vi inte tänker ge upp kampen för lika behandling, säger Domino Kai, uppdragssamordnare för romska regeringsuppdrag vid Södertörns högskola.
Internationella romadagen spelar en viktig roll på flera sätt. Den främjar medvetenhet genom att lyfta romers historia, kultur och de utmaningar som många fortfarande möter. Den stärker identiteten och gemenskapen bland romer genom att synliggöra och fira en månghundraårig kultur. Dagen fungerar också som en plattform för att bekämpa diskriminering och fördomar. Samtidigt inspirerar den till förändring och uppmuntrar fler att arbeta för ett mer inkluderande och rättvist samhälle.
Utbildningar och regeringsuppdrag
Södertörns högskola arbetar långsiktigt för att öka kunskapen om romsk kultur och erbjuder ett flertal kurser inom ämnet kritiska romska studier. Kurserna ger dig en ökad förståelse för minoritetens villkor och verktyg för att motverka fördomar i samhället. Inför höstterminen 2025 går det också att söka en ny förskollärarutbildning med interkulturell profil, inriktning nationella minoriteter och romani chib.
Högskolan har ett regeringsuppdrag som syftar till att stärka minoritetsspråket romani chib i Sverige samt främja språket i förskola, grundskola, gymnasieskola och högskola. Uppdraget bedrivs i nära samarbete med romska grupper och föreningar för att säkerställa att arbetet gör verklig skillnad.
8 april på Södertörns högskola:
PopVet: ”Romsk frihetskamp i historiens ljus” – lunchföreläsning med Jan Selling, professor i kritiska romska studier, ett historiskt perspektiv. Genom att lyfta romska frihetskämpar ges här en annan bild av romsk erfarenhet, än den som historieskrivningen traditionellt sett låtit porträttera.
Utställning: ”Z+46:” Länk till annan webbplats. lyfter romers erfarenheter av utanförskap och kampen för likabehandling, m
Utställning: ”Romska språket – historia, nutid och framtid” Länk till annan webbplats. skildrar språket som en stark kulturbärare och identitetsmarkör.
Sidan är uppdaterad
2025-04-07