Kick-off för Europauniversitetsalliansen KreativEU
Den 1 januari startade den första fyraåriga perioden för Europauniversitetsalliansen KreativEU som Södertörns högskola är en del av. I mars hölls en kick-off och nu pågår ett aktivt arbete för att uppnå alliansens höga ambitioner.

Företrädare för alla KreativEU:s lärosäten under ett konsortiemöte på Södertörns högskola i september 2024. Foto: Kristina Sahlén
Södertörns högskola bildar tillsammans med tio andra europeiska lärosäten Europauniversitetsalliansen KreativEU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Knowledge & Creativity European University). Alliansen vill skapa ett konkurrenskraftigt transnationellt utbildningsutbud, stärkt europeisk sammanhållning och samarbete gällande kulturarvets roll i frågor om hållbarhet, integration, jämställdhet och digitalisering. Under hösten 2024 pågick ett förberedelsearbete inför starten av den fyraåriga perioden med finansiering från EU som startade den 1 januari (2025–2028). Det kommer sannolikt att finnas möjlighet till förlängd finansiering även efter denna period.
Vad innebär KreativEU för Södertörns högskola?
– Det stärker högskolans nätverk och främjar utvecklingen av samarbeten som gör högskolan mer synlig och attraktiv, säger Karin Granevi, projektkoordinator för KreativEU på Södertörns högskola.
KreativEU förväntas bidra till verksamhetsutveckling och till att höja kvaliteten på utbildning och forskning. Samarbeten och utbyten kan vara såväl fysiska, digitala som hybrida, och omfatta studenter, doktorander, lärare, forskare, teknisk-administrativ personal och experter från associerade partners.
Associerade partners
I KreativEU-samarbetet finns förutom partneruniversiteten ett antal associerade partners. Södertörns högskola har sex associerade partners knutna till KreativEU-samarbetet:
- Huddinge kommun
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Botkyrka kommun
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Stiftelsen Flemingsberg Science
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Subtopia/Katapult
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Riksarkivet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Nationalmuseum
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dessa kan till exempel bidra med expertkunskap kopplat till både utbildning och forskning, erbjuda praktikplatser, delta i utbyten och sprida forskningsresultat.
Organisation och arbetspaket
Arbetet inom KreativEU organiseras i åtta arbetspaket (work packages, WP) med olika fokusområden:
- WP1 Government and Management
- WP2 Education
- WP3 Research
- WP4 Culture with and for Society
- WP5 Knowledge-creation and design network on Smart Sustainability
- WP6 Heritage European Campus
- WP7 Mobility
- WP8 Communication, dissemination, exploitation
I varje arbetspaket finns representanter från alla deltagande lärosäten.
Kick-off och på gång i arbetspaketen
I mitten på mars hölls en digital kick-off för KreativEU i samband med det första mötet i alliansens Steering Committee. Någon dag senare signerade rektorerna KreativEU:s organisationsschema vid det första General Assembly-mötet. Flera grupper och arbetspaket har haft sina första möten och i några pågår redan ett aktivt arbete med bland annat kartläggning av kurser och planering för mobilitet inom KreativEU. Under året fortsätter arbetet med regelbundna träffar inom arbetspaketen för att uppnå alliansens höga ambitioner.
Läs mer om KreativEU på högskolans webbsida och på KreativEU:s officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Har du frågor om KreativEU? Kontakta kreativeu@sh.se


Europauniversitet – fakta och finansiering
Europauniversitet ingår i EU-kommissionens vision om ett gemensamt europeiskt utbildningsområde – European Education Area – som innebär att lärande, studier och forskning inte ska begränsas av landgränserna i Europa.
Syftet med Europauniversitet är att höja kvaliteten i den europeiska högre utbildningen och bidra till inkludering och stärkt konkurrenskraft. Satsningen innebär att universitet i olika europeiska länder samarbetar tvärvetenskapligt i fördjupade strategiska allianser för att ta sig an olika framtidsfrågor och samhällsutmaningar. Studenter och anställda kan röra sig fritt mellan lärosätena som ingår i en allians. Studenter kan skräddarsy sin utbildning med kurser från de olika universiteten. Genom programmet Erasmus+ får studenter och anställda medfinansiering för utbytesperioder i de andra länderna.
UHR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är nationellt programkontor för Erasmus+ i Sverige och har informationsansvar för Erasmus+. Europauniversitet (European University Initiative) är en del av Erasmus+ och handläggs av EU-kommissionen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Bryssel.
Sidan är uppdaterad
2025-04-08