Dela

Facebook Mail Twitter

Distansarbete i fokus när studenter från Arkivarie- och kulturarvsprogrammet dokumenterar samtiden

Hur påverkas våra liv när hemmet blir vår arbetsplats? Den frågan har studenter i Arkivvetenskap vid Södertörns högskola undersökt och resultaten gestaltas nu i en utställning på Flemingsbergs bibliotek. Genom samtidsdokumentation i Flemingsberg och Huddinge har de samlat in olika berättelser – med målet att förstå distansarbetets påverkan på oss och samhället.

Fyra studenter

Några av studenterna som har skapat utställningen. Från vänster: Alex Baud, Sara Gustafsson, Melvin Schröder, Anna Hallenborg Bertilsson

Utställningens titel är "Borta bra men hemma bäst? - samtidsdokumentationer om distansarbete" och är en del av den sista terminens valbara kurs Arkivvetenskapligt projekt och praktik på Arkivarie- och kulturarvsprogrammet. Arbetet knyter an till en samtidsdokumentation som Tekniska museet gjorde 1995. Studenterna har dels fördjupat sig i det historiska materialet, dels samlat in kompletterande material som senare kommer att överlämnas till Tekniska museet.

– Det är spännande att få skapa arkivmaterial istället för att bara förvalta det, säger studenten Sara Gustafsson. Vi är vana vid att jobba med historien, nu är det vi som skapar framtidens källor.

Utställningen kretsar kring 4 olika installationer. Dessa är:

  • 1995
  • Grisbyn
  • Funktionsvarierades upplevelser
  • Lärare om distansundervisning
Utställning med konstverk på pelare.

1995

Den första installationen 1995 är en koppling till den samtidsdokumentation som Tekniska museet gjorde på 90-talet. I utställningsdelen kopplas historien ihop med nutiden genom äldre kontorsapparater och en interaktiv frågesport.

Grisbyn

Grisbyn är ett radhusområde i Segeltorp. Sara Gustafsson och Anna Hallenborg Bertilsson med grupp intervjuade boende där om hur distansarbete påverkat deras vardag. Livsstilarna visade sig vara mycket olika.

– Vissa hade egna kontor, andra satt i köket. Någon saknade stadens brus, en annan uppskattade lugnet. Det var fascinerande att se hur olika man kan uppleva samma plats, säger Sara.

En oväntad gemensam nämnare var pandemin. Trots att projektet inte fokuserade på covid-19, återkom nästan alla intervjupersoner till den som en vändpunkt.

– Många beskrev hur arbetslivet förändrades efter pandemin. Det blev tydligt att corona fortfarande är en tidsdelare i människors berättelser, säger Anna.

Funktionsvarierades upplevelser

Närbild på konstverk där det står "Lukta".

Melvin Schröder med grupp valde att dokumentera funktionsvarierades upplevelser. Resultatet blev Sinnescaféet – en utställningsdel där besökare kan lyssna på ljud, känna dofter och läsa citat från intervjuerna.

– Vi ville skapa en tillgänglig upplevelse som speglar hur olika människor tar in information. Det handlar om att inkludera fler sinnen, säger Melvin.

Han betonar att distansarbete inte är en universallösning. För vissa innebär det frihet, för andra isolering.

– Det viktiga är att arbetsgivare inte bara skickar hem folk utan också ger stöd. Anpassningar i hemmet är avgörande för att distansarbete ska fungera, säger han.

Lärare om distansundervisning

Alex Baud med grupp intervjuade lärare om deras erfarenheter av distansundervisning. Förvånande nog var många positiva.

– Vi trodde att vi skulle höra om tomma skärmar och tappad kontakt, men många lärare beskrev snarare en fungerande vardag – med humor, struktur och närvaro, säger Alex.

Utställningsdelen innehåller målningar, ljudklipp och en kort dikt som fångar lärarnas perspektiv. På frågan vilka lärdomar vi kan ta med oss från hela utställningen svarar Alex Baud:

– Det finns en risk att vi glömmer bort det vi lärt oss. Men vårt material visar att det finns värde i att bevara och reflektera över vad distansarbetet gör med oss och den här tiden, säger Alex.

Utställningen är öppen för allmänheten och visas mellan 3 juni och 17 juni på Flemingsbergs bibliotek. Se öppettider och läs mer om utställningen på Flemingsbergs biblioteks hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Är du intresserad av att studera Arkivvetenskap? Fyll i din e-post nedan så påminner vi dig när du kan söka nästa gång eller läs mer på Arkivvetenskap.

Inte dags att söka än? Fyll i din e-post så påminner vi dig!


Få mer information om fler program/ämnen – anmäl ditt intresse på sh.se/intresse

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-06-05