Dela

Facebook Mail Twitter

2019-01-22

Digital tvättstuga vinnare i designtävling

TänkOm! är en lekfull designtävling för studenter på utbildningsprogrammen Journalistik och Multimedia samt IT, Medier och Design på Södertörns högskola. På finalen i fredags eftermiddag presenterades vinnarna: Washever.

Student läser på en surfplatta

- Nu firar vi med en high five och så ska vi shoppa loss på Harrys Bokhandel! Säger Buket Toloe Shagar, en av de tre i vinnande laget, och viftar med presentkorten från bokhandeln som var första pris i tävlingen.

De tävlande lagen, som består av en blandning av studenter från båda utbildningarna, ska under tre dagar ta fram och presentera idéer för förnyelse av journalistiken och/eller former för det offentliga samtalet. Tävlingen avslutades med en livesänd final den 18 januari.

Syftet med tävlingen är att främja samarbete över ämnesgränser och yrkesområden för att locka fram kreativa och innovativa idéer med utgångspunkt från tävlingens tema, som i år var ”Hållbarhet och Artificiell Intelligens”. Arrangörer för tävlingen är ämnena Medieteknik, Journalistik och Retorik i samarbete med studentföreningarna, MT-Talks och Kommunikationsavdelningen.

Tvättstuga med AI-teknik i före detta soprum

Vann gjorde alltså Washever - en idé som går ut på att gamla soprum i flerbostadshus byggs om till moderna och digitala tvättstugor. Kläderna taggas med information om tvättråd och när det är dags för tvätt läggs de i en washever-påse. Påsen läggs ned i det tidigare sopnedkastet och tas med AI-teknik om hand om i ”tvättstugan”. Kläderna sorteras, tvättas på rätt sätt och kan sedan hämtas ut på en viss tid, rena och nystrukna.

Det vinnande laget med Anna Gyllenklev, Buket Toloe Shagar och Vincent Lindahl fick idén genom att studera hur Karolinska Institutet arbetar med tvätt av alla arbetskläder – och därifrån växte idén fram med att använda alla de soprum som nu inte längre utnyttjas.

- Tänk bara, du behöver aldrig mer tvätta, tänka på tvätttid, släpa på en tung tvättkorg, bli arg på den där sockan som försvunnit eller det där plagget som krympt, säger Anna Gyllenklev.

- Och i en samhällskontext så gynnar det miljön genom att rätt dosering av tvättmedel görs samt att vattenåtgång och elförbrukningen minskar genom användningen av ett mer hållbart moderniserat tvättsystem, fyller Vincent Lindahl på.

Juryns motivering löd

"En inlevelsefullt presenterad och igenkänningsbar problembild med argument som backades upp med fakta och statistik, följdes av en innovativ och inspirerande lösningsbeskrivning vars inkörsport finns i vår direkta närhet. Dessutom presenterades och visualiserades denna innovation på ett underhållande och proffsigt sätt. Vi är övertygade om att den kan hjälpa oss alla att minska vårt avtryck - washever, whatever, forever!"

Juryn bestod av:
Alfred Ruth, författare och entreprenör
Isabelle Guselin, Heureka Ventures
Hannes Eder, Publit
Fredrik Söderqvist, retoriker
Ellen Ahlgren Andersson, Decerno

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-02-26