Dela

Facebook Mail Twitter

Deras examensarbete prisades av Vision

Socionomstudenterna Elvira Nyman och Malin Jeppsson har fått fackförbundet Visions socionomstipendium för sin kandidatuppsats. I uppsatsen undersökte de hur sju timmars arbetsdag påverkar medarbetare inom socialtjänsten. Svaret blev: en kortare arbetsdag hade många positiva effekter för både arbetssituation, fritid och hälsa.

Student läser på en surfplatta

Att vara socionom förknippas ofta med en hög arbetsbelastning, mycket stress och hög sjukfrånvaro. En tråkig bild att möta, tyckte studenterna Elvira Nyman och Malin Jeppsson och beslutade inför sin kandidatuppsats att studera några kommuner som valt att testa förkortad arbetsvecka.

Uppsatsen bygger på kvalitativa intervjuer med socialsekreterare i tre olika kommuner; Vingåker, Norrtälje och Jönköping. Kommunerna har infört en förkortning från 40 till 35 timmars arbetsvecka med samma arbetsmängd, arbetsuppgifter och lön. Socialsekreterarna fick svara på frågor om hur deras arbetssituation, fritid och hälsa påverkats av att jobba kortare veckor, och svaren var överlag väldigt positiva.

– Man upplevde sig mindre stressad, sov bättre, tränade oftare och hade mer ork kvar till familjen, berättar Elvira.

– Jag blev förvånad över att det gick så pass bra att förkorta arbetsveckan utan att känna sig stressad över att saker inta hanns med, säger Malin Jeppsson. Men undersökningen visar också på ett effektivare arbetssätt med exempelvis mer effektiva möten, digitala möten, med mera.

Få verktyg till att arbeta med människor

Att de valde att studera socionomprogrammet har en liknande förklaring hos de båda:

– Jag ville arbeta med människor i utsatta situationer, säger Elvira och Malin håller med:

– Jag ville arbeta med människor och göra det på ett så bra sätt som möjligt. Jag tänkte att socionomprogrammet kunde ge mig verktyg och kunskap för det och det har det gjort.

Vänner för livet under utbildningen

Många av de bästa minnena från utbildningen hör ihop med studiekamraterna.

– Jag har fått med mig vänner för livet som verkligen stöttat varandra i vått och torrt genom utbildningen, säger Elvira.

Båda lyfter också fram en specifik lärare:

– Vad gäller undervisningen är vår termin med juridiken och Andreas Pettersson det som jag minns absolut bäst och tydligast. Fantastisk lärare! Säger Malin.

Tillbaka till uppsatsen som de skrev tillsammans; hur kom de fram till just detta ämne?

– Vi hade bestämt sedan innan att vi ville skriva uppsatsen tillsammans, säger Elvira, och vi spånade på massor av olika ämnen.

Elvira och Malin hade båda hört talas om att det fanns kommuner som valt att testa förkortad arbetsvecka och var väldigt nyfikna på hur det hade fungerat, och valde att studera resultatet av detta.

– Såhär med facit i hand är vi båda väldigt glada att vi valde det ämne vi valde. Jag rekommenderar alla som har möjligheten att välja ett ämne som verkligen intresserar en för kandidatuppsatsen. Man lägger så mycket tid och arbete på den och petar fram och tillbaka och jag tycker verkligen att det var ett utav de absolut roligaste momenten på hela utbildningen! Avslutar Malin.

Visions motivering

’’Författarna lyfter hur en förkortad arbetsvecka kan påverka socialarbetares arbetssituation och hur detta även kan påverka deras fritid och hälsa på ett mycket förtjänstfullt sätt. Vision ser ett stort värde i att uppsatsen lägger fokus på vilka effekter socialarbetarna själva anser att den förkortade arbetsveckan har gett. Vi ser fram emot att uppmärksamma författarna och denna uppsats som även lägger ett stort fokus på arbetsplatser där Visions medlemmar kan arbeta.’’

Grattis Elvira och Malin till stipendiet och lycka till i framtiden hälsar vi stolt från Södertörns högskola!

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-12-01