Dela

Facebook Mail Twitter

Ny podd; Studier, karriär och framtid!

Hur ser arbetsmarknaden ut för mig? Vad leder min utbildning till? Hur får jag jobb? Frågorna är ofta många när det kommer till yrkesliv och framtid, kanske särskilt när det börjar närma sig slutet av studietiden. Nu startar Södertörns högskola en ny podd för att ge perspektiv och strategier kring karriär och framtid.

Student läser på en surfplatta

– I studie- och karriärvägledningen möter vi många studenter som har frågor om sin framtida arbetsmarknad och karriär. Det kan vara oro inför att få jobb i framtiden eller bara att en vill veta vad ens utbildning ska leda till. Därför fick vi idén om att starta en ny podd där vi dyker ner i de här frågorna och även pratar om strategier och verktyg, berättar Sara Nordlander, initiativtagare till och programledare för Södertörns högskolas nya podd: ”Studier karriär och framtid - podden för dig som studerar, vill studera eller har studerat”.

Tipsa om vad du vill att podden ska ta upp!

Podden drivs av Studie- och karriärvägledare och kommer att ta upp karriärfrågor ur olika aspekter. Målsättningen är att komma ut med tre till fem avsnitt per termin. Avsnitten kommer att variera i sin form och innehåll. Det kan vara intervjuer med till exempel studenter, alumner, arbetsgivare, lärare eller starta eget-organisationer. Det kan även vara lite kortare avsnitt som kan ses mer som information eller inspiration från studie- och karriärvägledare.

– En podd om karriärfrågor är helt nytt på högskolan och kommer därför utvecklas efterhand utifrån behov hos studenterna som vi ser, säger Sara Nordlander, som därför gärna tar emot tips och önskemål från lyssnarna.

Nu har de två första avsnitten släppts och Sara ser med spänning fram emot reaktionerna.

– Första avsnittet handlar om arbetsmarknaden, oro inför framtiden och att hantera en oviss framtid som student. Avsnittet gästas också av Ann-Louise Ebérus som är kurator på Södertörns högskola. I andra avsnittet fortsätter vi prata arbetsmarknad och presenterar även några strategier och verktyg för att orientera sig på den. Här kommer också min kollega Johanna Gravestam in som fortsättningsvis är med i podden som co-host, berättar Sara.

"Vi vill visa på de olika möjligheterna att ta sig vidare efter studierna"

Syftet med den nya karriärpodden är framförallt att öka studenternas förståelse för sitt eget ansvar över sin karriärplanering, inspirera och vidga studenternas perspektiv och möjlighetshorisont men också att minska oron inför framtiden på en föränderlig arbetsmarknad.

– Vi vill hjälpa våra studenter att vidga begreppet karriär; visa på de olika möjligheterna att ta sig vidare efter studierna och ge handfasta tips om strategier och verktyg, menar Sara. Vi ser också podden som ett sätt att nå ut bredare och nå fler än vad vi gör med individuella vägledningssamtal, så sprid gärna podden vidare till alla du tror kan vara intresserade av att lyssna! Uppmanar Sara.

Här finns podden och kontakt

Här hittar du podden. Om du har frågor eller vill föreslå relevanta ämnen att ta upp eller personer att intervjua, når du Studie- och karriärvägledarna på e-post-adressen studier.karriar@sh.se.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-12-21