Dela

Facebook Mail Twitter

Saiad Safari om sina utbytesstudier i Japan

Inom ramen för Europaprogrammet valde Saiad Safari att göra ett utbyte vid Ritsumeikan Daigaku i Kyoto. Han beskriver studierna i Japan som något av det bästa han har gjort – de gav inte bara en breddning av studierna vid Södertörns högskola utan också vänner för livet.

Student läser på en surfplatta
Saiad Safari klädd i yukata i Kyoto. Foto: privat.

Saiad Safari klädd i yukata i Kyoto. Foto: privat.

Saiad Safaris har besökt fler än 30 länder och hans syskon kallar honom skämtsamt för Marco Polo. Att studera kurser helt på engelska i en främmande akademisk miljö såg han som en utmaning men när Japan öppnades upp efter covid-pandemin våren 2022 tvekade han inte att åka.

Ritsumeikan Daigaku är ett privat universitet grundat 1900. Det ligger i den gamla huvudstaden Kyoto och har tydligt fokus på internationella relationer. Profilen passade Saiad som till vardags läser Europa­programmet på Södertörns högskola. Öppnas i nytt fönster.

Saiad berättar att det japanska studiesystemet skiljer sig från det svenska. Under sin utbytestermin läste han åtta kurser parallellt med varandra och hade betydligt mer undervisning på schemat än vad han var van vid. Föreläsningarna vid Ritsumeikan Daigaku hade ett globalt perspektiv men fokuserade också på Japan och dess grannländer Burma, Vietnam och Korea – undervisningen gav djup och bredd till det Saiad tidigare läst vid Europaprogrammet.

Att plugga vid Ritsumeikan Daigaku var intensivt. Varje fredag lämnade Saiad och de andra studen­terna in papers i samtliga kurser där de kritiskt reflekterade kring vad de lärt sig under veckan. Totalt blev det åtta papers, därtill tillkom andra inlämningsuppgifter, quiz och tentor. Trots tempot säger Saiad att han hela tiden fick stöd och inspiration av sina klasskamrater och lärare. Att lärarna var genuint intresserade av sina ämnen och hade bred internationell kompetens tyckte han avspeglades i undervisningen. Ofta använde de studentgruppens skilda erfarenheter och bakgrund som en resurs i klassrummet. Med ett leende berättar Saiad om när en av hans lärare bjöd in honom att hålla en miniföreläsning om migration och diaspora.

Neonskyltar i Osaka. Foto: Saiad Safari

Neonskyltar i Osaka. Foto: Saiad Safari

Utbytestiden var mer än studier. På sin lediga tid passade Saiad på att resa runt i Japan, både med vänner och på egen hand. Osaka, Kobe, Tokyo, Okinawa… han säger att han nästan hann besöka hela landet utom Hokkaido. I Kyoto bodde Saiad i ett så kallat ”I House”, där studenter från hela världen samlades under samma tak som japanska studenter. På kvällar och helger lagade gruppen ofta mat tillsammans och umgicks i de gemensamma sällskapsrummen som en stor familj. Många har han fortfarande mycket kontakt med och ser som nära vänner.

Saiad tycker att fler studenter borde ta chansen att åka på utbyte. Han säger: ”Var inte rädd för att utmana dig själv! Även som det inte skulle bli precis som du har tänkt dig så kommer det att vara en erfarenhet. Du kommer att få massor av fina minnen och träffa en massa fantastiska människor!”

Är du också intresserad av att åka på utbyte? Läs mer om dina möjligheter här. Öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-11-07