HR-Strategi för forskare - HRS4R

Södertörns högskola har av EU-kommissionen tilldelats utmärkelsen HR Excellence in Research för sitt arbete med att stärka forskarnas villkor och karriärutveckling. Genom strategin HRS4R följer högskolan den Europeiska stadgan och riktlinjerna för forskare för att skapa en hållbar och attraktiv forskningsmiljö.

HR Excellence in Research

I november 2019 har Södertörns högskola erkänts av EU-kommissionen för sitt åtagande att upprätthålla goda arbetsvillkor och utveckla ytterligare karriärstöd för forskare genom att följa den Europeiska stadgan för forskare och Riktlinjer för rekrytering av forskare ('Charter & Code') Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

HRS4R

Södertörns högskola har erkänts av EU-kommissionen för sin personalpolicy för forskare och för det ständiga engagemanget och ansträngningen att främja goda arbetsvillkor och utveckling för forskare vid Södertörns högskola.
Denna certifiering för HR-kompetens är baserad på Södertörns högskolas arbete i processen "Human Resource Strategy for Researchers (HRS4R)"; ett kvalitetssäkringsverktyg som hjälper arbetsgivare och finansiärer att implementera principerna i den Europeiska stadgan för researchers och Riktlinjer för rekrytering av forskare i deras institutioner.

HRS4R är ett verktyg som hjälper forskningsinstitutioner och finansieringsorganisationer på frivillig basis att följa stadgan och koden genom en intern självbedömning. Det är inte en förutsättning för att delta i EU: s ramprogram för forskning, men erkännandet av högskolan och tilldelningen av logotypen är kopplat till uppfyllelsen av artikel 32 i H2020-kontrakten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vilket ger skyldigheten att vidta åtgärder för att genomföra den europeiska stadgan och riktlinjer till förmån för alla forskare och deras institutioner.

Bakgrund

Bakgrunden för HRS4R-processen är EURAXESS-strategin och utmärkelsen "HR Excellence in Research" som identifierar institutionerna och organisationerna som leverantörer och anhängare av en stimulerande och gynnsam arbetsmiljö. Europeiska kommissionen inledde 2005 Europeiska stadgan för forskare och Riktlinjer för rekrytering av forskare som en del av inrättandet av ett gemensamt europeiskt forskningsområde (ERA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att stödja ett starkt europeiskt forskningsområde och att bidra till forskarnas internationella och tvärsektoriella rörlighet. Initiativet är en del av ansträngningarna för att upprätta ett fungerande och öppet europeiskt forskningsområde under Lissabonprocessen för att skapa arbetstillfällen och tillväxt i Europa.

Stadgan och riktlinjerna innehåller 40 principer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med rekommendationer om forskarnas och deras arbetsgivares ansvar och skyldigheter i förhållande till fyra huvudområden:

  1. Etiska och professionella förhållanden
  2. Rekrytering och urval
  3. Arbetsvillkor
  4. Forskningsträning och karriärutveckling

Principerna anger forskarnas roller, ansvar och rättigheter. De avser att se till att arbetsgivare lyckas generera, överföra, dela och sprida kunskap och utveckla teknik, samt säkerställa karriärutveckling och rörlighet för forskare.

Som en högskola med ett starkt fokus på internationalisering och engagemang i samhället ville Södertörns högskola gå med i "Charter & Code" och visa att vi arbetar aktivt för att skapa attraktiva jobb för forskare nationellt och internationellt.

Nedan finns den senaste handlingsplanen som beskriver arbetet som bedrivs på lärosätet för att implementera principerna.

Nedan hittar du även den interna gap-analysen, som beskriver våra nuvarande praxis och identifierar potentiella förbättringsfält i enlighet med de 40 principerna i stadgan och koden. Principerna implementeras i stor utsträckning som praxis, och fakulteten och universitetsadministrationen arbetar redan med de fälten för förbättring som identifierades som en del av den allmänna organisationsutvecklingen och allmänna förbättringar av praktiken inom forskning och HR-politik.

Du kan läsa mer om HRS4R på Euraxess hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OTM-R vid Södertörns högskola

Södertörns högskola tillämpar OTM-R (Öppen, Transparent, Meritbaserad Rekrytering) för sina rekryteringsprocesser, i enlighet med Lagen om anställningsskydd och högskolans anställningsordning. Högskolan arbetar även med en strukturerad, kompetensbaserad rekryteringsmetod.

OTM-R är en del av den Europeiska stadgan för forskare och uppförandekoden för forskare. En OTM-R-checklista (se nedan) har utvecklats för att säkerställa att högskolan uppfyller kraven för öppen, transparent och meritbaserad rekrytering.

Öppen rekrytering

Södertörns högskola publicerar alla lediga tjänster under 'Lediga jobb' på sh.se och flertal internationella rekryteringar publiceras även på EURAXESS-portalen.

Transparent rekrytering

Behörighets- och bedömningskriterier för undervisningstjänster är tydligt reglerade och tillgängliga i högskolans anställningsordning. Rekryteringsbeslut kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. Ansökningshandlingar som inkommer till en statlig myndighet är allmänna handlingar. Det innebär att andra kandidater, men även allmänheten, har rätt att ta del av handlingarna, enligt Tryckfrihetsförordningen 1949:105.

Meritbaserad rekrytering

Vid tillsättning av tjänster inom den statliga sektorn ska endast objektiva faktorer som meriter och kompetens beaktas, enligt kapitel 12, artikel 5 i Regeringsformen. Detta kompletteras av 4 § i Lagen om offentlig anställning (1994:260). Diskriminering är förbjuden enligt Diskrimineringslagen (2008:567).