KreativEU – Knowledge & Creativity European University

Fasaden på Moas båge, huvudbyggnad med studenter på torget framför

KreativEU är en Europauniversitetsallians som bygger på ett långsiktigt och strategiskt samarbete mellan elva lärosäten i Europa. KreativEU ska utveckla ett konkurrenskraftigt transnationellt utbildningsutbud i det mångvetenskapliga kulturarvsområdet med ett nära samarbete i frågor kring hållbarhet, integration, jämställdhet och digitalisering.

Södertörns högskola ingår sedan 2023 i KreativEU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Knowledge & Creativity European University) som under 2024 beviljades medel under fyra år, 2025–2028, inom programmet Erasmus+ European University Initiative.

Om samarbetet

Europauniversitetet KreativEU är ett långsiktigt institutionellt och strategiskt samarbete mellan elva lärosäten över hela Europa. Syftet är att skapa konkurrenskraftiga och attraktiva utbildningar inom det mångvetenskapliga kulturarvsområdet. Det transnationella samarbetet fokuserar på kulturarvets roll i frågor om hållbarhet, integration, jämställdhet och digitalisering. Det syftar också till att utveckla innovativa modeller och strategier för att arbeta med dessa frågor utifrån behov och förutsättningar i de olika regionerna. Ambitionen är att stärka den europeiska sammanhållningen och värdegrunden genom att knyta samman nationella och lokala kulturarv, traditioner och hantverk för att främja den konstnärliga och kulturella mångfald som kopplar samman utbildning, forskning, innovation och samhällsservice i Europa. Lärosätena inom KreativEU delar en vision om att kulturell och konstnärlig mångfald är en drivkraft för sammanhållning, jämlikhet, hållbarhet och innovation. Samarbete finns också med externa partnerorganisationer för att tillsammans utveckla innovativa lösningar, kunskapsöverföring och idéutbyte mellan olika samhällssektorer.

Vad innebär samarbetet för Södertörns högskola?

KreativEU-alliansen stärker högskolans nätverk och främjar utvecklingen av samarbeten som gör högskolan mer synlig och attraktiv. Det innebär ökade möjligheter till olika typer av samarbeten och utbyten som bland annat bidrar till ny kunskap, nya perspektiv, erfarenheter och kontakter samt personlig (kompetens)utveckling. Det förväntas bidra till verksamhetsutveckling och till att höja kvaliteten på utbildning och forskning. Samarbeten och utbyten kan vara såväl fysiska, digitala som hybrida, och omfatta studenter, doktorander, lärare, forskare, teknisk-administrativ personal och experter från associerade partners.

Partnerlärosäten

Utöver Södertörns högskola ingår dessa lärosäten i KreativEU:

  • Polytechnic University of Tomar, IPT, Portugal (ledande/koordinerande lärosäte)
  • Tsenov Academy of Economics, TAE, Bulgarien
  • Trnava University, TUT, Slovakien
  • Valahia Univ. of Târgoviște, VUT, Rumänien
  • Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University, ATU, Turkiet
  • University of South Bohemia, USB, Tjeckien
  • University of Camerino, UNICAM, Italien
  • Breda University of Applied Sciences, BUas, Nederländerna
  • University of Greifswald, GU, Tyskland
  • University of Opole, OUTech, Polen

Associerade partners

I KreativEU-samarbetet finns förutom partneruniversiteten ett antal associerade partners. Dessa kan till exempel bidra med expertkunskap i utbildningssamarbeten och i gemensamma forskningsfrågor, ta del av, ge återkoppling till och sprida forskningsresultat, erbjuda praktikplatser eller delta för att själva få kompetensutveckling. Södertörns högskola har sex associerade partners knutna till KreativEU-samarbetet:

Kontaktuppgifter och mer information

Akademisk ledare för KreativEU på Södertörns högskola: Andreas Åkerlund. Projektkoordinator för KreativEU på Södertörns högskola: Karin Granevi.
För frågor rörande KreativEU kontakta: kreativeu@sh.se

Mer information om KreativEU finns på Europauniversitetsalliansens webb: kreativeu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Logotyp med sju stjärnor i blått, grönt och gult tillsammans med texten KreativEU
EU-logga

Europauniversitet – fakta och finansiering

Europauniversitet ingår i EU-kommissionens vision om ett gemensamt europeiskt utbildningsområde – European Education Area – som innebär att lärande, studier och forskning inte ska begränsas av landgränserna i Europa.

Syftet med Europauniversitet är att höja kvaliteten i den europeiska högre utbildningen och bidra till inkludering och stärkt konkurrenskraft. Satsningen innebär att universitet i olika europeiska länder samarbetar tvärvetenskapligt i fördjupade strategiska allianser för att ta sig an olika framtidsfrågor och samhällsutmaningar. Studenter och anställda kan röra sig fritt mellan lärosätena som ingår i en allians. Studenter kan skräddarsy sin utbildning med kurser från de olika universiteten. Genom programmet Erasmus+ får studenter och anställda medfinansiering för utbytesperioder i de andra länderna.

UHR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är nationellt programkontor för Erasmus+ i Sverige och har informationsansvar för Erasmus+. Europauniversitet (European University Initiative) är en del av Erasmus+ och handläggs av EU-kommissionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Bryssel.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-04-07