
Samverkan med Östersjöfestivalen
Södertörns högskola är sedan 2019 samarbetspartner till Östersjöfestivalen. 2022 firade festivalen 20 år och sedan starten har man i musiken och samtalen velat skapa en plats för reflektion som kan staka ut nya vägar för en hållbar framtid.
Östersjön och Södertörns högskola
Östersjö- och Östeuropaforskningen har alltid haft en stark roll på Södertörns högskola. Det är vårt uppdrag att främja forskning inom alla discipliner kring denna region. Forskare från en lång rad ämnen förenas under denna gemensamma flagg: statsvetenskap, biologi, etnologi, ekonomi, journalistik, litteraturvetenskap med flera.
Flera av de forskningsprojekt som i dag finns på högskolan är finansierade av Östersjöstiftelsen. Den bildades av den svenska regeringen 1994 med uppgiften att stödja forskning och forskarutbildning inom områden med anknytning till Östersjöområdet och Östeuropa vid Södertörns högskola. Här finns också forskningscentret Centre for Baltic and East European Studies, vars uppdrag är att utveckla och stimulera forskningen inom området.
Östersjöfestivalen
Östersjöfestivalen Baltic Sea Festival Länk till annan webbplats. är en internationell musikfestival som grundades 2003 för att med den klassiska musiken som plattform, bjuda in till samtal över nationsgränserna för att hjälpa till att skapa en hållbar framtid för Östersjöområdet.
Östersjöfestivalen 2024: Drömmar & visioner
Årets program är inspirerat av visionärer som leder världen i nya riktningar och som får oss att lyfta blicken och se nya lösningar, att våga drömma och hjälpa oss att tro på att en bättre värld är möjlig.
Drömmar, engagemang och hopp – treenighet för framtiden
Innan konserten den 29 augusti håller Södertörns högskola i ett scensamtal om aktivism, engagemang och hopp. Deltar gör Dominika V Polanska, docent i sociologi, Ekaterina Kalinina, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap. Samtalet leds av Moa Svan, fil.kand. i historia, komiker och som arbetar med medieproduktion på Södertörns högskola.
För att göra verklighet av drömmar krävs engagemang, men för att gå från ord till handling krävs också hopp. Det sägs att framtiden vilar på de ungas axlar, men vad driver dem när kris följs av kris och just hoppets låga tycks brinna svagt. Hur agerar och organiserar sig människor idag i frågor som rör klimatkrisen, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi vänder blicken mot våra grannar runt Östersjön och bjuder in till ett samtal om aktivism, engagemang och hopp.
Tankar om drömmar och visioner
Inför årets festival har vi också låtit fyra forskare att utifrån sin forskning reflektera kring temat Drömmar & visioner.
Anders Burman — Finns det plats för drömmar och visioner idag?
Anders Burman lyfter i denna film tankar kring utopiska visioners relevans och utmaningar i dagens samhälle. Han är professor i idéhistoria vid Södertörns högskola och disputerade 2005 på en avhandling om Carl Jonas Love Almqvists samhällstänkande. Hans nuvarande forskningsintressen är pedagogikens idéhistoria, politisk filosofi och kritisk teori. Anders Burman en flitig författare och redaktör, till hans senaste publikationer hör bland andra Den sista idealisten: Viktor Rydberg och hans tid, Samtider: Perspektiv på 2000-talets idéhistoria (red) och Dissensus : drömmar och mardrömmar i demokratins idéhistoria.
Johanna Palmberg — Kan drömmar förenas med samhällsnytta?
Hur kan drömmar om ett bättre samhälle omsättas i praktisk samhällsnytta? Kring detta tema reflekterar Johanna Palmberg, docent i nationalekonomi. Hon har i sin forskning särskilt intresserat sig för familjeföretag, bolagsstyrning, filantropi, samhällsentreprenörskap och sociala innovationer. Det vill säga, frågor som rör företagande, civilsamhället och samhällsutveckling. Hon disputerade 2010 vid Jönköpings International Business School (JIBS).
Thomas Sedelius — Drömmar, tillit och demokrati
Thomas Sedelius är professor i statsvetenskap och projektforskare vid Södertörns högskola utforskar tillitens betydelse i Östeuropas demokratier trots utmaningar och kriser.
Just nu är han leder han projektet Semi-Presidential Shifts in the Shadow of Russia: Executive Power and Party Behavior in Armenia, Georgia, and Ukraine Länk till annan webbplats. finansierat av Östersjöstiftelsen. I sin forskning har han bland annat studerat politiska institutioner kopplat till demokrati och demokratisering och intresserat sig för den politiska utvecklingen i Central- och Östeuropa med tonvikt på presidentmakt och demokratins utmaningar.
Kim Silow Kallenberg — Drömmarna som aldrig blev av
Utifrån sin forskning och bok Sörjbara liv delar hon med sig av sina tankar kring sorgens inverkan på individuella och kollektiva drömmar.
Kim Silow Kallenberg är docent i etnolog och har i sin forskning ofta undersökt sociala frågor och makt. Hennes avhandling behandlade tvångsvård av unga, med särskilt fokus på behandlingspersonalens yrkesidentitet och genus. I sitt andra stora forskningsprojekt, som resulterade i boken Sörjbara liv, Länk till annan webbplats. undersökte hon psykisk ohälsa, missbruk och maskulinitet, inspirerad av personliga förluster. Hennes senaste projekt handlar om universitetsakademikers upplevelser av stress och utmattning. Hon är också engagerad i tankesmedjan Humtank.
Sidan är uppdaterad
2024-10-24