
Södertörns högskola i samhället
Södertörns högskola har som vision att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom forskningsframsteg, bildning och kritiska samtal om vår tids stora frågor. Kunskap skapas och tillgängliggörs genom dialog och samverkan med omgivande samhälle, en samverkan som är en viktig del i att möta de samhällsutmaningar som vi står inför.
I mötet mellan teori och praktik skapas ny kunskap och innovation som på olika sätt kan omsättas till nytta för individer och samhälle. Södertörns högskola deltar på olika sätt i samhällsdebatten, svarar på remisser och sitter i expertråd. Våra forskare, lärare och studenter deltar i spännande projekt med företag, myndigheter och andra organisationer. Samverkan utgör en integrerad del av vår utbildning och forskning och genomförs vid högskolans fyra institutioner och inom våra centrumbildningar/institut med totalt 40-talet ämnen och 80 utbildningsprogram.
Vi deltar i samhällsutvecklingen med forskning kring regionala stadskärnor, samhällsplanering, stadsbyggnad och social-, ekonomisk- och miljömässig hållbarhet och vi utbildar bland annat framtidens lärare, socionomer och poliser.
Vi har också skrivit på flera internationella deklarationer som på olika sätt stödjer forskning.
Samverkan i regionen
Södertörns högskola deltar som en viktig aktör i samarbetet med Region Stockholm, Huddinge- och Botkyrka kommun, Karolinska institutet, KTH, Röda korsets högskola och Flemingsberg science som en del i att utveckla Flemingsberg från regional kärna till en internationell affärs- och forskningshubb: Stockholm South Business District. https://flemingsbergscience.se/sv/start/ Länk till annan webbplats.
Partnerskap
Södertörns högskola vill bidra till hållbar samhällsutveckling genom att bredda och fördjupa samverkan med region och kommuner. Genom att arbeta strategiskt och långsiktigt med samverkan inom områden där det finns stora samhällsutmaningar och där högskolan har stark forskning och utbildning ökar möjligheterna till utveckling och genomslag.
Nationella projekt kring samverkansutveckling
Södertörns högskola har tillsammans med andra lärosäten i Sverige fått medel från Vinnova inom programmet Kunskapstriangeln, K3. Under 2018-2020 pågår 17 olika samverkansprojekt som ska leda till ett mer systematiskt och strategiskt arbete med samverkan för att öka lärosätenas samverkanskapacitet. Södertörns högskola deltar i totalt fem olika projekt och är projektledare för två av dessa.
Samverkan är ett viktigt medel för att höja kvalitet och relevans inom forskning och utbildning och målet med projekten är att skapa bättre förutsättningar, metoder och verktyg för samverkan samtidigt som de bidrar till en positiv näringslivs- och samhällsutveckling.
Läs mer om de två projekt vi driver, PAUS och UTVIND.
Förutom PAUS och UtvInd är Södertörns högskola med i ytterligare tre projekt tillsammans med andra lärosäten:
Meritvärde av samverkansskicklighet (MerSam) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Högskolan Borås leder projektet där Södertörn är ett av tolv lärosäten.
Strategiska partnerskap (SPETS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.): Linnéuniversitetet leder projektet där Södertörn är ett av 16 lärosäten.
Samverkansintegrerat kvalitetssystem för ökat nyttiggörande (SKÖN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.): Linköping leder projektet där Södertörn är ett av 17 lärosäten.
Deklarationer
Södertörns högskola har skrivit på flera deklarationer. Nedan kan du läsa mer om dessa.
Sidan är uppdaterad
2023-09-29