Södertörns högskolebibliotek

Tre studenter sitter tillsammans vid ett bord i biblioteket och pluggar med dator och böcker.

 

Grupprum och lärandemiljö

Välkommen att studera i biblioteket. Vi har platser för dig som vill studera såväl i enskildhet som i grupp. Här finns stationära datorer att använda på plats och bärbara datorer till utlån över dagen. Du kan också koppla upp dig till något av de trådlösa nätverk som finns tillgängligt.

Tidning på bord vid läseplats i biblioteketTrivselregler

Biblioteket är en populär studieplats. Viktigt att notera är att olika ljudnivåer accepteras på olika platser. På plan 5 finns platser för grupparbete och en viss ljudnivå accepteras, liksom på ena halvan av plan 6. Tyst ska det däremot vara på den andra halvan av plan 6, samt i läsesalen på plan 5,5.

Det går bra att ta med sig frukt, godis och dryck in i biblioteket förutsatt att du slänger allt skräp efter dig. Mat får du däremot äta på restauranger, kaféer och i studentpentryn i Moas båge eller på Röda Korsets Högskola.

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet på biblioteket hittar du på sidan Tillgänglighet och lokaler.

Hitta i biblioteket

Biblioteket är uppdelat på två plan, plan 5 och plan 6. Mellan våningarna hänger den tysta läsesalen. Ovanför biblioteket finns tentasalar. Alla rum i biblioteksbyggnaden heter UB följt av tre siffor. Den första siffran anger vilket plan rummet ligger på.

Här hittar du en karta över biblioteket

Tysta läsesalen

Tysta läsesalen ligger på plan 5,5 (hissknapp 5+). Rummet har väggar av glas och hög takhöjd. Här finns både fåtöljplatser och skrivbordsplatser. Det går bra att skriva på dator men i övrigt ska här vara helt tyst. 

Läsplatser

Även på den tysta halvan av plan 6 finns läsplatser, nedsänkta längs fönstren (hissknapp 6-) såväl som strax därovanför. Här finns en del stationära datorer. I riktning mot Primus hittar du också några fåtöljer. Här finns en del av bibliotekets samlingar varför det är en del rörelse, men detta halvplan tillhör bibliotekets tysta del och ska alltså vara tyst. På plan 5 mellan ett av de bortre trapphusen och grupprummen finns höj- och sänkbara platser för en person, med plats för egen laptop. 

Grupparbetsplatser

På hela plan 5 samt på halva plan 6 (pratzonen) finns bord avsedda för grupparbete, såväl längs fönstren som mellan bokhyllor. På plan 6 ligger en del bord på den nedsänkta delen vid fönstren (hissknapp 6-). Alla bord är utrustade med eluttag, de flesta i form av en nedsänkt pelare i bordets mitt. Tryck på denna så kommer den upp.

Grupprum

I biblioteket finns tio grupprum som du som är student på SH eller RKH kan boka med ditt SH-konto respektive RKH-konto. Observera att alla grupprum är öppna. Lämna inte värdesaker obevakade. Om rummet inte tagits i bruk efter 30 minuter kan det tas över av annan grupp. Grupprum UB519-522 samt UB525 ligger på plan 5. Grupprum UB618-622 hittar du på plan 6.

IT-verkstad UB518

I bibliotekets tysta IT-verkstad finns stationära datorer. En del datorer är utrustade med stödprogram, som EasyReader och TorTalk. Du behöver inte boka plats i rummet.

Infoverkstan UB517

Infoverkstan används främst för pedagogiska möten mellan studenter och bibliotekarier. Om du ska på sökhandledning eller talboksintroduktion är det förmodligen här du kommer att vara. När rummet är ledigt kan det användas av alla (ej förbokning). Här finns bord för grupparbete och två datorer, varav en med stödprogram.
Mer information om bibliotekets sökhandledning.
Mer information om Talboksservice.

Studieverkstan

Bredvid Infoverkstan ligger Studieverkstan där du kan få handledning i skrivande, talande och läs- och studieteknik. Studieverkstan är stängd då rummet inte är bemannat.
Mer information om Studieverkstan.

Resursrummet UB523

Resursrummet är till för dig som har en funktionsnedsättning. Rummet måste förbokas. Mer information finns på sidan Talboksservice.

Vilrum

Biblioteket har ett vilrum på plan 5. Fråga i infodisken så låser vi upp dörren åt dig.

Undervisningssalar UB616 och UB617

Om du ska ha undervisning i biblioteket är det troligen hit du ska. Rummen kan enbart bokas av personal. Rummen är låsta då de inte används.
Information om bibliotekets undervisning (för lärare).

Platser med stationära datorer

Ett flertal datorplatser finns runtom i biblioteket, främst på plan 6. Mellan grupprummen och ett av de bortre trapphusen på plan 6 finns ståbord med stationära datorer. Du kan även använda de datorer som nämns ovan. Samtliga datorer innehåller Office-paketet från Microsoft. Du behöver inte boka en dator i förväg. Inloggning sker med SH-konto. 

Externa användare kan få inloggningsuppgifter till datorerna över dagen, ett så kallat gästkonto, som hämtas i infodisken mot uppvisande av giltig legitimation. 

Bärbara datorer till utlån

Du som är student på Södertörns högskola eller Röda Korsets Högskola har också möjlighet att låna en bärbar dator över dagen. Datorerna lånas i infodisken och kan inte bokas eller reserveras. Observera att datorerna måste återlämnas före stängning. Om du är student på SH eller RKH med läsnedsättning kan du låna bärbara datorer med stödprogram under två veckor. Läs mer på sidan Talboksservice.

Trådlöst nätverk

På biblioteket finns två trådlösa nätverk: Eduroam och SHGuest.

Studenter och personal på SH kan använda bägge, även om Eduroam rekommenderas. Mer information finns på Södertörns högskolas sida Trådlöst nätverk

Studenter och personal på RKH kan använda Eduroam med sina inloggningsuppgifter från RKH. Mer information finns på RKH:s webbplats.

Gästbesökare på högskolan kan få tillfälliga behörigheter till det trådlösa nätverket på SH:s Kontakt- och MedieCenter mot uppvisande av giltig legitimation.