Hitta din utbildning / Program

Anmälningsfakta

Behörighetskrav: Grundläggande behörighet samt Engelska B (Områdesbehörighet 4, undantag ges för Matematik C och Samhällskunskap A).
Eller:
Grundläggande behörighet (Områdesbehörighet A4, undantag ges för Matematik 3b / 3c och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2).

Urval: betyg 67%, högskoleprov 33%

  • Stängd...

    Start: HT18100%Dag

    Anmälningskod: SH-44807

  • 2019-03-15

    Start: HT19100%Dag

    Anmälningskod: SH-44820

Spelprogrammet - inriktning grafik

Program 180 högskolepoäng

Allt fler människor spelar spel och möjligheten att använda spel inom olika yrkesområden växer. Spelindustrin expanderar samtidigt som spelens kulturella anseende ökar. Spelprogrammet erbjuder branschanpassade kunskaper, färdigheter och kontakter som ger dig möjlighet att arbeta professionellt med spelutveckling, såväl nationellt som internationellt.

Intervju med alumn

Elin Hamberg

Gör i dag: 3D-konstnär/grafiker på Gone North

Har studerat: Spelprogrammet, med inriktning grafik

Elin Hamberg har läst SpelprogrammetBeskriv utbildningen!

– Det är en väldigt rolig utbildning för den som vill jobba med spel. Antingen väljer man inriktningen grafik eller inriktningen speldesign och scripting. Programmet innehåller seminarier och uppsatser precis som andra akademiska utbildningar, men väldigt mycket går ut på att göra spel och lära medan man gör. Designers, grafiker och programmerare samarbetar i grupper och testar sina kunskaper tillsammans.

Varför valde du spelprogrammet?

– Slumpen. Jag ville studera konst, men ville ha en reservplan om jag inte skulle komma in på de konstutbildningar jag sökte. Spel verkade kul och därför sökte jag även spelprogrammet. Jag kom inte in på konstutbildningarna och nu är jag jätteglad över att det blev så. På spelprogrammet öppnade sig en helt ny värld och att göra spel var så roligt och så engagerande att det kändes lätt att lägga ner mycket tid och energi på spel.

Vilken inriktning läste du och varför?

– Jag valde grafik, eftersom jag är intresserad av att rita och av grafisk design.

Vad är det bästa med programmet?

– Att man får kontakter och att man samarbetar mycket. Fokus ligger på att lära sig leverera i projekt, och man lär sig vad man behöver kompromissa med för att kunna leverera.

Är du nöjd med ditt val av utbildning?

– Ja, det känns bra, även om mycket av studietiden inte var lärarledd och man fick lösa mycket själv.

Har du något tips till dem som ska välja utbildning?

– För mig var det bra att välja efter passion, att välja det som jag tyckte var roligt. Vill man jobba med spel är det här programmet ett bra val, men man måste vara beredd på att satsa, att jobba mycket och vara förberedd på att det är hård konkurrens om jobben.

Beskriv ditt arbete!

– Jag är grafiker på Gone North Games, vilket innebär att jag gör grafik till spelen. Mest gör jag 3D-grafik, ibland även 2D. Eftersom företaget har en platt organisation händer det att jag ibland även gör andra saker.

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete?

– Förutom de grafiska kunskaperna har jag också nytta av entreprenörskursen, eftersom den satte igång tankarna på att jag och åtta kurskamrater skulle starta Gone North Games. Vi fortsatte att göra spel på samma sätt som vi gjorde i skolan och följer den process som vi lärde oss.

Hur fick du ditt arbete?

– Under utbildningen hade vi praktik och projektarbete och vi var en grupp som kunde använda tiden till att utveckla ett spel. Det ledde till att vi startade ett företag tillsammans, och har fått spelet utgivet av en publisher. Efter det har vi jobbat vidare med fler spel, och tar uppdrag av andra speltillverkare.

Hur är det att driva företag tillsammans med före detta klasskamrater?

– Kul! Lite läskigt är det, eftersom man ju inte vet hur det kommer att gå. Men hittills har vi varit säkrade några månader i taget, och det är kul att få jobba med det man vill och arbeta tillsammans med folk man trivs med.

Har du något tips till dem som studerar i dag?

–Försök att skaffa koll på vad som förväntas av dig när du söker jobb. Ofta vill företagen att man ska ha erfarenhet. Och ta chansen att knyta kontakter under studietiden.

Är det något du önskar att du gjort annorlunda under studietiden?

– Jag borde ha jobbat mer med egna projekt på fritiden. Men samtidigt – jag har ju klarat mig bra ändå. Jag kunde också ha varit bättre på att ta tillvara tillfällena då man mötte branschen och skapat kontakter då.

Beskriv Södertörns högskola!

– Det är en bra högskola med fina lokaler. Det fungerar bra med praktiska saker som kommunikationer och mat; det finns ställen att köpa mat på, och ställen där man kan värma mat. När man väljer skola ska man ha i åtanke att Södertörn har mindre studentliv än många andra högskolor och universitet, men fokuserar man mest på studierna är Södertörn en bra skola att plugga på.

Elin Hamberg intervjuades hösten 2014.