Nyheter

Länk till nyhetsportalen

 • 2016-10-20

  Se filmerna från Forskartorget på Bokmässan 2016

  Tre av Södertörns högskolas forskare deltog på Forskartorget med korta, poulärvetenskapliga föreläsningar. Föreläsningarna filmades och går nu att ta del av för dig som inte var på plats i Göteborg.

  2016 hade Södertörns högskola tre forskare på plats som talade om sin forskning. Här nedan kan du se deras Forskartorget_youtube_JonasLföredrag, på 15 minuter vardera. På samma spellista på vår Youtube-kanal kan du se föredrag från tidigare års Forskartorget på Bokmässan.

  Att veta sin plats

  Fil dr Jonas Lindström, Socialt arbete

  Verklighetens postkodlotteri formar våra liv och livschanser i såväl förorter som bruksorter och andra slags orter. Säg ditt postnummer och jag ska säga vem du är...

  Se föredraget "Att veta sin plats"

  För guds skull?Forskartorget_youtube_MariaZ

  Professor Maria Zackariasson, Etnologi

  Hur är det att vara ung och kristen i dagens svenska samhälle? Varför väljer unga att bli aktiva i en religiös ungdomsorganisation? Den här forskningen undersöker hur ungdomar i den frikyrkliga ungdomsorganisationen Equmenia ser på sitt eget engagemang och hur de uppfattar omgivningens syn på dem.

  Se föredraget "För guds skull?"

  Sprätthökar och rangsjuka fruntimmer

  Docent Leif Runefelt, IdéhistoriaForskartorget_youtube

  Redan för 200 år sedan debatterades konsumtionen då nya varor och beteenden uppfattades hota ståndssamhället. Upprörda moralister och vänner av samhällsordning använde tillmälen som fjollor, sprätthökar, modeslavar, rangsjuka fruntimmer, läspande pickelhäringar och försmäktande sockerherrar.

  Se föredraget "Sprätthökar och rangsjuka fruntimmer"