Om Södertörns högskola / Personal

Walid Al-Saqaf

Kontaktuppgifter

Walid Al-Saqaf
Lektor
Alfred Nobels allé 7
Södertörns högskola
Flemingsberg
Telefon: 08-608 51 97
ME 324 Moas Båge

Med en B.Sc. i datateknik och doktorand i media och kommunikation har Walid Al-Saqaf varit involverad i interdisciplinerings akademisk forskning som kombinerar teknik till media och journalistik.

Al-Saqaf var innan han flyttade till Södertörns universitet och som postdoktorforskare vid Stockholms Universitets institut och media. Han var en del av MeCoDEM-projektet, för vilket han utvecklade Mecodify som en öppen källkodsservice för att extrahera, analysera och samla, och visualisera Twitter-data med flera API. Mecodify har använts av forskare, journalister bland annat för att extrahera, analysera och visualisera Twitter-data och presenterades som en av de resurser som finns tillgängliga för journalister och forskare på datatriven journalistik från European Journalism Center. Al-Saqaf behandlade och lärde sig också inom områden relaterade till medieteknik i olika kapaciteter som webbdesign, dataanalys och databasjournalistik.

För hans doktorsarbete fokuserade Al-Saqaf på att studera Internet censur och censur kringgående teknik globalt och i det arabiska arbetet i synnerhet. Han hade varit inblandad i forskning och aktivism för att bekämpa Internetcensur främst genom Alkasir, vilket är en lösning han skapade för att kartlägga och kringgå webbcensur. Verktyget användes i stor utsträckning under den arabiska våren för att kartlägga och kringgå webbplatsens censur runt om i världen. Dessutom byggde han en stark undervisnings- och forskningsportfölj genom sitt arbete som akademisk chef för Master of Global Journalism-programmet vid Örebro universitet.

Innan han fortsatte sin högre utbildning arbetade Al-Saqaf som journalist i över åtta år, där han också hade en roll som seniorrevisor för Wall Street Journal Washington, DC-byrån, där jag tillbringade sex månader och skrev flera historier.

Utöver forskning fokuserar Al-Saqafs intressen på icke-kommersiell användning av IKT och dess inverkan på demokrati och främjande av utveckling. Som medlem i det globala tekniska samfundet är han medlem i Internet Society Society (ISOC) och är vice vd för ISOC Blockchain Special Interest Group.

Se den engelska sidan för mer information.

Ämnen

Organisationstillhörighet