Södertörns högskolebibliotek

Tre studenter sitter tillsammans vid ett bord i biblioteket och pluggar med dator och böcker.

 

Tillgänglighet och lokaler

På den här sidan hittar du information om tillgängligheten i bibliotekets lokaler. Har du ytterligare frågor eller om något inte fungerar så är du välkommen att kontakta oss.

Entré och parkering

Bibliotekets huvudentré nås från torget (Blickatorget). Adressen är Alfred Nobels allé 11. Entrén består av 2 dörrpassager. Dörröppnare finns. Dörrmått: Entrédörrarna, de inre och de yttre, har breddmått 90 cm. Via huvudentrén kommer du in till plan 5.

Det går även att ta sig upp till biblioteket via hiss från entrén vid restaurang Allé Elva (gatuplan 4). Bra att veta är att den entrén har andra öppettider än övriga entréer på Södertörns högskola. Om du befinner dig i andra byggnader som hör till Södertörns högskola går det bra att ta sig till biblioteket eftersom lokalerna är sammankopplade.

Det finns två parkeringsplatser särskilt avsedda för personer med funktionsnedsättning. Dessa finns utanför entrén till Alfred Nobels allé 5. Utanför entrén till byggnaden Primus (plan 1) finns ytterligare 2 platser. Är platserna upptagna går det bra att parkera på övriga p-platser som tillhör högskolan utan att betala avgift. Det förutsätter att du har ett "parkeringstillstånd för rörelsehindrade" (Transportstyrelsen).

Färdtjänstadress

Färdtjänst och taxi är hänvisade till bibliotekets huvudentré, Alfred Nobels allé 11.

I biblioteket

Hissar, möbler och våningsplan

Inne i biblioteket finns hissar till samtliga våningsplan. Hissmått: Hissarna i de två trapphusen har djupmått 230 cm och breddmått 100 cm. Hissen mellan plan 4 och plan 5 (som mynnar vid huvudentrén) har breddmått 100 cm och djupmått 150 cm.

Infodisken ligger på höger sida när man kommer in i biblioteket från huvudentrén (plan 5).
Infodiskens möbler samt sökdatorernas möbler ute i biblioteket är höj-och sänkbara. 

Dörrar och trösklar

Vissa dörrar i biblioteket har automatisk dörröppning, men inte alla. Trösklar finns generellt inte i huset.

Toaletter

Toaletter finns på plan 5, 6 och 7. På plan 5 finns en tillgänglighetsanpassad toalett (handikapptoalett). Toaletten är rymlig och har fällbart stödhandtag. Här finns även skötbord. Fråga gärna i infodisken om du inte hittar.

Hörslingor

Bibliotekets rum UB425 har hörslinga. Bibliotekets mindre lokaler och grupprum har inte hörslingor. Har du frågor om en särskild lokal är du välkommen att kontakta oss. Hörslingor finns annars i samtliga av Södertörns högskolas hörsalar som rymmer 80, 120 och 160 personer. Vid behov av hörslinga i mindre seminariesalar och grupprum finns bärbar hörslinga för utlåning. Du som är student på Södertörns högskola kan mejla funka@sh.se. Är du student på Röda Korsets Högskola (RKH) kan du kontakta studievägledaren för mer information, e-post: studievagledning@rkh.se.

Vilrum

Biblioteket har ett vilrum som finns på plan 5 bredvid daglånerummet. Du kan be någon i infodisken om hjälp att öppna. När du är i vilrummet kan du tända en röd lampa utanför dörren som signalerar "upptaget". 

Allergi

De växter som finns i biblioteket och på campus är godkända av Astma- och allergiförbundet.
Hygienmaterial i samtliga besöks- och personaltoaletter är parfym- och färgfria. 

Djur

Pälsdjur är inte tillåtna i biblioteket, med undantag för assistanshundar.

Resursrummet – enskild datasal och datorer med extra programvaror

I biblioteket på plan 5 ligger resursrummet (UB 523). Resursrummet finns till för dig som har en funktionsnedsättning som gör att du har ett behov av digitala verktyg som underlättar studierna. Resursrummet passar bra för dig som behöver ett anpassat rum för avskildhet och med höj- och sänkbara bord med plats för rullstol eller permobil. I resursrummet finns två datorer utrustade med extra program, samt en läs-tv för personer med synnedsättning. Studenter på Södertörns högskola kontaktar funka@sh.se så hjälper de dig att få tillgång till rummet. Är du RKH-student och vill komma in i resursrummet så kontaktar du talboksservice som hjälper dig. 

Läs mer om resursrummet under Kompensatoriskt stöd i studierna.

Talboksservice

Har du en läsnedsättning som påverkar dina studier? Är du student på Södertörns högskola eller Röda Korsets Högskola? Då är du välkommen att kontakta bibliotekets talboksservice, som ger dig tillgång till anpassad litteratur.

Kontakta oss

Frågor eller synpunkter? Välkommen att kontakta biblioteket på telefonnummer 08-608 40 16 eller via
e-post: biblioteket@sh.se.

Vi har också en chatt där du kan ställa din fråga.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om tillgänglighet på Södertörns högskola: