Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-08-02

  Ny forskarpodd - Svordomar med Kristy Beers Fägersten

  Nu har månadens forskarpodd från Södertörns högskola släppts. Lyssna till Kristy Beers Fägersten som är professor i engelska med lingvistisk inriktning diskutera om svordomar.

  Kristy Beers Fägersten och Felicia NordlundHur använder vi engelska svordomar i svenska språket egentligen? Vad har vi för relation till svordomar i det svenskan och hur har den relationen förändrats nu på senare tid? Detta är bara några av frågorna som Kristy Beers Fägersten forskar kring.

  De senaste 20–30 åren har engelska svordomar blivit en naturlig del av det svenska språket, mycket tack vare populärkultur. Något som Kristy uppmärksammat är hur svenskar i allmänhet har ett mer avslappnat förhållande till engelska svordomar såsom ”fuck” och ”shit” än det egna språkets svordomar. I dagens samhälle har det blivit accepterat att svära i filmer och böcker och då framför allt på engelska, ta till exempel filmen ”Fucking Åmål” eller boken ”Aldrig fucka upp”. Kristy diskuterar hur detta kommer sig och vad för funktion svordomarna på de två olika språken fyller.

  Hon berättar också i podden om sin senaste forskning som handlar om svordomens nya roll i samhället idag. Ett projekt hon kallar ”Svordomar till salu” eller på engelska ”Swear words for sale”. Hon undersöker produkter med svordomar i tryck och om det är svordomen i sig som är själva produkten. Det kan handla om allt från t-shirts till heminredningsartiklar till godnattsagor för barn.

  Mer om forskarpoddarna

  Södertörns forskarpoddar är en serie med tolv forskarpoddar - samtal med forskare från olika ämnen och forskningsområden. Poddarna släpps en gång i månaden.

  Lyssna till augusti månads forskarpodd på Södertörns högskolas kanal på Soundcloud!

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier