Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-03-08

  Ryska forskare om civilsamhället i Ryssland – på svenska

  För första gången ges svenska läsare möjligheten att få reda på mer om ryska forskare om civilsamhället i Ryssland. Det är Zhanna Kravchenko, Docent i Sociologi på Södertörns högskola som har varit redaktör för ett temanummer i Arkiv tidskrift för samhällsanalys, vilket är en open-acess tidskrift, om civilsamhället i Ryssland.

  För första gången ges svenska läsare möjligheten att få reda på mer om ryska forskare om civilsamhället i Ryssland. Det är Zhanna Kravchenko, Docent i Sociologi på Södertörns högskola som har varit redaktör för ett temanummer i Arkiv tidskrift för samhällsanalys, vilket är en open-Temanumret syftar till att erbjuda svenska läsare en överblick över både de avgörande ögonblicken i utvecklingen av social mobilisering i Ryssland och de mindre dramatiska yttringar av kollektiv handling under de senaste 30 åren.


  Artiklarna är placerade i kronologisk ordning och använder på ett eller Tidskriften Arkiv temanummerannat sätt Bolotnajarörelsen som analytisk referenspunkt för en teoretisering av det förflutna och nuet. Först ut är Aleksandr Šubin som ger en detaljerad historisk skildring av den sensovjetiska mobiliseringen av demokratiska informella organisationer
  och initiativ, kallade neformaly, och deras bidrag till etableringen av det civila samhället i Ryssland. Carine Clément avslöjar de utmaningar som den ryska arbetarrörelsen stod inför under 1990- och 2000-talet, speciellt utmaningarna mot att bygga solidaritet och politisk medvetenhet. Aleksej Sachnin identifierar de grundläggande dragen i den rådande politiska kulturen som belystes i samband med massprotesterna mot Putinregimen under den så kallade Bolotnajarörelsen 2011–2012. Oleg Žuravlev spårar hur den lokala aktivismen förändrats sedan dess. Artiklarna demonstrerar hur historiska mönster i interaktionen mellan det civila samhället, staten och marknaden format förutsättningarna för samhällsaktivism i Ryssland i dag.


  - En utgångspunkt för det här tidskriftsnumret var att försöka ge mening åt Bolotnajarörelsen och den repression som följde efter demonstrationen den 6 maj 2012. Vi ville placera in vågen av protester under 2011– 2012 i en bredare kontext av politisk kultur och historia och av sociala och politiska förutsättningar för framtida mobilisering, säger Zhanna Kravchenko, redaktör för numret och Docent i Sociologi på Södertörns högskola.

  Specialnumret fick stöd av från forskningsområdet PESO(Politik, Ekonomi och Samhällets Organisering) i form av planeringsbidrag och arbetet med numret var inom ramen för utveckling av forskningsprojektet ”The social mechanisms of creating memberless civil socity organzations in Poland, Russia and Sweden”.


  Hela specialnumret finns att hitta i PDF-format på tidskriften Arkivs hemsida.  Numret finns även tillgängligt som tryckt bokutgåva (ISBN: 9789179242848) och e-boksutgåva (kommande, ISBN: 9789179242831) från Arkiv förlag.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier