Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-02-06

  Samhällsengagerad entreprenör blir årets alumn 2017

  Ett starkt samhällsengagemang, särskilt för utbildning och skolan. Ett målmedvetet arbete med syfte att ge alla elever lika möjligheter i skolan. Engagemang för demokrati och samhällsbyggnad med utbildning i fokus. Det sammantaget leder till att Mattias Svensson är Årets alumn 2017.

  För sjätte året i rad delas utmärkelsen Årets Alumn ut på Södertörns högskola. Utmärkelsen ska gå till en Årets alumn 2017, Mattias Svenssonalumn som är en god förebild för andra studenter och som presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang. I år går priset till Mattias Svensson som gick PEO-programmet: politik, ekonomi och organisation 2000-2005. Möt årets alumn 2017!

  Mattias Svensson är en 38 årig tvåbarnspappa, uppvuxen utanför Borås. Under uppväxten väcktes intresset för samhällsfrågor och framförallt skolan, när han insåg att det fanns barn och ungdomar i klassen som hade det jobbigt och som det sedan gick snett för.

  – Skolan har en otroligt viktig roll i det framtida samhällsbyggandet – den skall ge lika möjligheter för alla barn att utvecklas och nå sin fulla potential, säger Mattias.

  Tvärvetenskaplig utbildning lockade till Södertörns högskola

  Efter gymnasiet läste Mattias sociologi på Stockholms universitet, och hann både jobba och resa runt i världen innan han bestämde sig för att läsa Politik, Ekonomi och Organisation (PEO) på Södertörns högskola.

  – Den typen av utbildning fanns inte någon annanstans då, den var tvärvetenskaplig och kombinerade samhällsfrågor med en ekonomiutbildning. Det faktum att den kopplade an till mitt samhällsintresse gjorde utbildningen intressant och spännande, menar Mattias.

  Mattias minns framförallt basåret som väldigt bra, med kombinationen av bland annat filosofi, retorik och den svenska välfärdsstatens olika skeenden. Det blev många intressanta diskussioner med andra studenter, som gav nya perspektiv.

  – Och så minns jag förstås rulltrapporna upp från pendeltåget, säger han och ler, de symboliserar något som hände, man var på väg uppåt, framåt, mot någonting!

  Men det allra starkaste och bästa minnet från studietiden är förstås att Mattias mötte sin blivande fru under studietiden på Södertörns högskola.

  – Vi lärde känna varandra genom att hon fick låna mina anteckningar till nationalekonomin, berättar Mattias.

  Från bankanställd till entreprenör

  Efter studierna arbetade Mattias inom bankvärlden, men hans samhällsengagemang tog honom ganska snart till arbete i ideell sektor. I det skedet bjöds han in till ett idémöte på en bank för att diskutera samhällsansvar och den svenska skolan. Från studierna hade Mattias framförallt tagit med sig kunskapen och förmågan att förhålla sig till, och bearbeta information samt analysera för att hitta bättre lösningar, och den förmågan kom nu väl till pass.

  – Vi diskuterade samhällsansvar och den svenska skolan. Under mötet blev det tydligt att det fanns ett behov av nya lösningar för att möta den framväxande lärarbristen och den ökande ojämlikheten i skolan. Därifrån påbörjades ett arbete som slutligen kom att bli Teach for Sweden.

  I korthet arbetar Teach for Sweden med att rekrytera ledartalanger som i ett två år långt ledarskapsprogram arbetar på skolor där behovet av tydliga och modiga ledare är som störst. Efter programmet fortsätter många som lärare och skolledare medan andra tar klivet över till näringslivet eller politiken.

  Håll kvar passionen!

  Mattias uppmanar alla studenter att hitta den rätta kombinationen av det en brinner för och vart en ser sig själv i framtiden.

  – Det är viktigt att hålla kvar vid sin passion och inte hela tiden tänka på att göra ”smarta val”. Visst ska man tänka strategiskt kring jobbmöjligheter i framtiden, men glöm inte passionen. Med den kommer man långt, säger han med övertygelse.

  Att bygga nätverk och också utmana sig själv genom att möta personer som inte har samma
  syn som en själv är ett annat tips som Mattias gärna vill ge både blivande och nuvarande studenter.

  – Det finns ett jättestort behov idag av medarbetare och chefer med den sortens kunskap som man får med sig från Södertörns högskola. Tvärvetenskapliga utbildningar som ger ett 360-graders perspektiv. Vi går mot en framtid där det behövs en mer holistisk syn på det privata näringslivet och den offentliga förvaltningen, slår Mattias fast.

  Avslutningsvis, hur känns det att ha blivit årets alumn?

  – Det känns väldigt hedrande att få den här utmärkelsen men också kul att initiativ som mitt uppmärksammas. Det visar att nya lösningar uppstår i samverkan mellan det offentliga, privata och civila. Precis som den tvärvetenskapliga inriktningen på Södertörns högskola.

  Träffa Mattias under Södertörn hyllar

  Håll utkik efter den alumn-podd med Mattias som kommer snart, där han berättar mer om hur de startade upp Teach for Sweden. Och förstås – ta chansen att träffa Mattias när han tar emot utmärkelsen Årets alumn under eftermiddagen Södertörn hyllar.

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier