Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-06-08

  Södertörns-lärare nominerad till Raoul Wallenbergpriset

  Charlotta Granath är en av fyra finalister till att vinna Raoul Wallenbergpriset 2018!

  Charlotta GranathRaoul Wallenbergpriset delas ut varje år till någon som arbetar i Raoul Wallenbergs anda mot främlingsfientlighet och intolerans och för alla människors lika värde. Det är första gången en lärare är nominerad till priset, och efter att ha pratat med Charlotta är det lätt att förstå att hon blivit nominerad. Engagemanget och glädjen sprider sig på telefonledningen där hon sitter på pendeltåget mellan Järfälla och Södertörns högskola.

  Charlotta har nämligen två tjänster sedan två år tillbaka; hon undervisar både på lärarutbildningen på Södertörns högskola och tre dagar i veckan står hon i klassrummet med betydligt yngre elever på en
  högstadieskola i Järfälla.

  Vetenskap i praktiken

  - Det är fantastiskt att få ha båda dessa tjänster – att få ta del av den senaste forskningen kring pedagogik, att få förmedla den till blivande lärare och att dagen efter få praktisera den i klassrummet med mina högstadieelever! Det knyter ihop teori och praktik på ett så otroligt bra sätt och ger en vetenskaplig tyngd bakom det jag gör. Säger Charlotta som också menar att hon inte valde läraryrket – det valde henne.

  - Jag är uppvuxen i en lärarfamilj och har även idrottat mycket under uppväxten och var länge bordtennistränare. Där mötte jag en viss kategori ungdomar – men jag ville möta alla! När jag kom till läraryrket var det som att jag hittade hem.

  Åter till Raoul Wallenberg-priset och nomineringen, som har kommit in från lärarkollegor på olika håll. Från 340 nominerade är Charlotta nu en av de fyra finalisterna till att vinna. Charlotta är självklart väldigt glad för egen skull, men även för hela lärarkårens del.

  - Det är så roligt att det nu uppmärksammas hur brett vi jobbar, att vi i klassrummet kan jobba med rättvisefrågor och demokrati, likaväl som vi till exempel räknar matte.

  När Charlotta ska räkna upp vad hon gjort som hon tror har lett till nomineringen, räcker knappt tågresan till. Hon räknar upp engagemang för ensamkommande, politikermöten i Bryssel, en bok hon skrivit om ”Demokratiuppdraget i skolan”, resor till Auschwitz med högstadieelever, samarbeten med överlevandeföreningar från förintelsen och mycket, mycket annat. Hennes engagemang och verkligen handfasta arbete har gett henne flera priser förut, som till exempel Sveriges största lärarpris Helge-priset, Eldsjälspriset från Emerichfonden som kungen delade ut och Stockholms läns landstings pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

  Att göra skillnad varje dag

  Nominerade till Raoul Wallenberg-priset 2018I samband med att nomineringarna av de fyra finalisterna till Raoul Wallenbergpriset offentliggjordes fick Charlotta och de andra nominerade hålla ett föredrag för juryn, Raoul Wallenberg Academy och Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster. Charlotta talade om hur hon ville utmana andra att göra skillnad varje dag och har därefter utmanat sina studenter på Södertörns högskola och eleverna i Järfälla.

  - För bara en timme sedan kom några av mina elever tillbaka, de hade varit på ett äldreboende och var alldeles överväldigade. ”Jag har träffat Siv, hon har berättat om hur det var när hon var ung, och det var helt fantastiskt!” säger en elev, medan ett gäng 15-åriga killar kom tillbaka från sin gamla lågstadieskola där de varit och lämnat blommor till sina gamla lärare och tackat för en fin start på skolgången.

  Just detta – att göra skillnad i vardagen varje dag, är det som Charlotta drivs av. Det och av den energi och inspiration hon får av alla möten med elever och studenter.

  Lärare bästa plattformen att göra skillnad

  - Att vara lärare är ju den bästa plattformen du kan ha för att göra skillnad varje dag. Mina högstadieelever har inte alltid någon trygg vuxen som ser dem. Då kan jag vara den personen, lyssna på dem och också öppna dörrar för dem.

  Vem som tilldelas Raoul Wallenberg-priset offentliggörs den 27 augusti, på Raoul Wallenberg-dagen. Om Charlotta vinner så blir det en bok till med hjälp av prispengarna.

  - Jag vill skriva en bok med handfasta tips, hur du i vardagen kan jobba med små saker för att skapa skillnad hela tiden genom att visa civilkurage och medmänsklighet.

  Raoul Wallenberg Academys hemsida kan du läsa mer om priset och årets finalister till priset.

  Stort grattis till nomineringen Charlotta – vi är glada att ha dig som medarbetare!

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier