Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-10-09

  Tre lektorer på Södertörns högskola om Kazuo Ishiguros författarskap

  Den engelske författaren Kazuo Ishiguro har tilldelats 2017 års nobelpris i litteratur. På Södertörns högskola kommenteras prisvinnaren så här:

  Roberto del Valle Alcalá är universitetslektor i engelsk litteratur på Södertörns högskola. Hans senaste artikel, "Servile Life: Subjectivity, Biopolitics, and the Labor of the Dividual in Kazuo Ishiguro's Never Let Me Go" ska snart publiceras i tidskriften Cultural Critique. Roberto del Valle Alcalá kommenterar Ishiguros författarskap så här:

  https://www.flickr.com/photos/35803015@N03/5657353012/in/photostream/– Ishiguro är en stor krönikör över mänsklighetens kriser. Hans tyst dystopiska vision uttrycker inte bara en kraftfull känsla av förlust och känslomässig fraktur grundad i den historiska erfarenheten från det tjugonde århundradet, men också en talande kritik av samtida former av förtryck och exploatering. Det finns alltid, bakom den tillsynes lugna skildringen av hans karaktärer och situationer, en studie av dehumanisering, de sociala bandens osäkra förutsättningar och maktens beredskap att göra livet betingat. Han är verkligen en röst för våra exceptionella tider av oändlig kris.

  Sheila Ghose, expert på brittisk-asiatisk litteratur med postkolonial inriktning, som arbetar som lektor på institutionen för kultur och lärande tog emot beskedet att Ishiguro fått priset med glädje.

  – Jag är glad, och känner att det här är ett erkännande för det multikulturella Storbritannien. Det är häftigt att en så fullfjädrad stilist kan få priset, säger Sheila.

  Charlott Neuhauser är lektor i litteraturvetenskap och undervisar bland annat på grundkursen Literature and culture som ingår som obligatorisk kurs i vissa program. Ishiguros mest kända roman ”Återstoden av dagen” finns på litteraturlistan för kursen.

  – Det är en väldigt väldigt fin roman, som är värd att ge lite tid, vissa studenter tycker att den är lite svår att komma in i. Beskrivningen av butlerns Stevens resa genom England blir samtidigt en beskrivning av honom själv. Det Kazuo Ishiguro själv har sagt om den här romanen är att vi alla på ett sätt lever våra liv som ”butlers”, alltså i en viss roll där vi har svårt att kliva utanför de ramar som givits oss, säger Charlott.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier