Varför ämnet?

Stärk din yrkeskompetens med filosofiska perspektiv på stora frågor

Det existentiella samtalet är en kurs för dig som arbetar i ett mellanmänskligt eller människovårdande yrke och vill träna din förmåga att föra existensiella samtal. Kursen går på halvfart och består av både campus- och distansundervisning. Kursen riktar sig till dig som har yrkeserfarenhet och arbetar samtidigt. Du får studera klassisk filosofi vilket ger dig nya perspektiv på hur man kan möta och hjälpa människor som brottas med grundläggande livsfrågor och dilemman.

Kursen vänder sig till dig som redan varit yrkesverksam en tid, som exempelvis psykoterapeut, psykolog, kurator, sjuksköterska, sjukgymnast, barnmorska, fritidspedagog, förskollärare, lärare, polis, journalist, konstnär eller annat yrke där existentiella samtal kan vara viktiga. Kursen är en del av ämnet Den praktiska kunskapens teori.

Den praktiska kunskapens teori söker humanistiska ingångar till praktisk kunskap. När du studerar ämnet utgår du ifrån dina egna yrkeserfarenheter och berättelser från yrkeslivet, och kombinerar detta med humanistiska perspektiv på praktisk kunskap. Exempel på teoretiska utgångspunkter är filosofi, pedagogik, idéhistoria, estetik och arbetslivskunskap.

Två forskningsområden som är återkommande inom ämnet är de människovårdande yrkenas humaniora, och läraren och lärandets praktiska kunskap. Genom en akademisk examen i den praktiska kunskapens teori kan du visa dokumentation på din kunskap för exempelvis en arbetsgivare. På Södertörns högskolas utbildningar inom Den praktiska kunskapens teori strävar vi efter att bygga broar mellan erfarenhetskunskap och vetenskaplig kunskap.

Kunskapsteori, moralfilosofi, skönlitteratur och arbetslivets idéhistoria används för att fördjupa din förståelse för de problem du kan möta i det praktiska arbetet. Exempel på forskning som bedrivs inom ämnet är vård ur existentiella perspektiv, förskola ur kroppsliga, politiska och bildningshistoriska perspektiv och det kollektiva arbetets betydelse inom polis- och läraryrket.