Vad ingår?

Lär dig hantera olika verktyg för faktakoll och verifiering av bilder och video

I en värld där digital research och faktagranskning bara blir viktigare och viktigare får du som yrkesverksam journalist i denna kurs möjlighet att bredda din kompetens. Du lär dig hantera olika strategier och digitala verktyg för faktakoll och verifiering av bilder och video. Du får en grund till att analysera data i Excel och SQL och lär dig skillnader mellan ett kalkylblad och en relationsdatabas. Du får också kunskaper kring hur utvecklingen inom nätbaserade medier påverkar förutsättningarna för journalistiskt arbete. En annan viktig del av kursen är internationella diskussioner och studier runt fact-checking och sk. ”fake news”.

För att läsa kursen krävs det att du har dokumenterad yrkesverksamhet som journalist motsvarande minst två år på heltid. Läs mer på antagning.se om vilka vad för intyg som ska laddas upp i samband med ansökan eller senast sista datum för komplettering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetssätt

Kursen ges på kvartsfart med cirka fem träffar under terminen. Under dessa träffar varvas föreläsningar, workshops och seminarier samt övningar i digital research och faktagranskning. Mellan träffarna gör du hemuppgifter som sedan redovisas på följande träff. Kursen ges i samarbete med Journalistfonden.