Genom dina ämneskunskaper vidgar du elevernas kunskaper och deras lärande
Som ämneslärare i gymnasieskolan spelar du en viktig roll. Ditt uppdrag är att leda ungdomars lärande. Genom fördjupade ämneskunskaper har du möjlighet att vidga dina elevers bild av världen. Det finns en stor efterfrågan på behöriga lärare i gymnasiet och behovet förväntas öka under de närmaste åren. Genom en examen som ämneslärare med interkulturell profil har du därmed goda arbetsmöjligheter.
Vår interkulturella profil genomsyrar hela programmet och utvecklar din förmåga att arbeta med elevers olika erfarenheter. Du får en kunskap och ett förhållningssätt som tar hänsyn till allas lika värde och villkor. Det gör att du kommer kunna möjliggöra en lärandemiljö som blir en mötesplats där eleverna ökar sin förståelse för varandra. Du blir samtidigt eftertraktad på en arbetsmarknad som har stort behov av lärare som är utbildade för ett samhälle i ständig förändring.
Du utvecklar fördjupade ämneskunskaper i två ämnen. Ämneskunskaperna tillsammans med allmänna lärarkunskaper förbereder dig för läraryrket. Du väljer ditt första ämne när du söker programmet. Det andra ämnet väljer du senare under utbildningen. De ämnen du kan välja mellan är:
- Engelska
- Historia
- Religion
- Samhällskunskap
- Svenska
- Svenska som andra språk
Under utbildningen har du tre praktikperioder (VFU) med en handledare som stöd. VFU genomförs i Stockholms län enligt samverkansavtal, placeringen tilldelas av högskolan inför första VFU-kursen. Genom VFU:n provar du på läraryrket och omsätter dina teoretiska kunskaper i praktiken. Du har även möjlighet att göra en del av din VFU utomlands.
Viktigt att tänka på
Du måste själv se till att du är behörig för det ämne du har tänkt läsa som andra ämne (se information på antagning.se). Det första ämnet du läser och ämnena svenska och samhällskunskap kräver alltid 120 högskolepoäng, vilket gör att studietiden kan variera beroende på vilket ämne du bestämmer dig för. Väljer du till exempel först samhällskunskap och sedan svenska läser du två ämnen om 120 högskolepoäng, vilket innebär en termins extra studier.