Utbilda dig till grundlärare mot fritidshem – arbeta och studera samtidigt!
Skolorna saknar behöriga grundlärare mot fritidshem, vilket betyder en god arbetsmarknad för dig. Ta chansen att jobba tre dagar och studera två dagar i veckan. Efter 4 års studier har du en grundlärarexamen med arbete mot fritidshem och blir behörig att undervisa i bild eller musik upp till årskurs 6.
Under hela utbildningen sker studierna parallellt med arbetet på en grundskola i den kommun där du blir anställd: Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Södertälje eller Tyresö. På din arbetsplats blir du en del av ett arbetslag där du får ta ett läraransvar redan från start. Kombinationen av utbildning och arbete som fritidshemslärare omfattar mer än heltid, vilket ställer höga krav på din förmåga att organisera egna studier parallellt med arbetet i skolan.
Vår interkulturella profil genomsyrar hela programmet och utvecklar din förmåga att arbeta med elevers olika erfarenheter. Du får kunskap och förhållningssätt som tar hänsyn till allas lika värde och villkor. Det gör att du kommer kunna möjliggöra en lärandemiljö som blir en mötesplats där eleverna ökar sin förståelse för varandra. Du blir samtidigt eftertraktad på en arbetsmarknad som har stort behov av fritidshemslärare som är utbildade för ett samhälle i ständig förändring.
Utbildningen förbereder dig för ett komplext yrke som omfattar både barnets sociala tid på fritidshemmet och i undervisningen. Du möter eleverna under hela skoldagen, som undervisande lärare i fritidsverksamheten och under skoltiden. Programmet innehåller bland annat situationsbaserat lärande, estetiska uttrycksformer, digitalt lärande samt fokuserar på relationer och grupputveckling.
Du kommer att ha fyra praktikperioder (VFU), där du har kontakt med en VFU-lärare från högskolan som blir ett viktigt bollplank för ditt framtida yrke som grundlärare mot fritidshem.
Inför Ansökan
Vår arbetsintegrerade lärarutbildning mot fritidshem ges hösten 2021 på Södertörns högskola. Ansökan sker via antagning.se från 15 februari till 15 mars (Observera att ansökningstiden till denna programinriktning sker före den ordinarie ansökningsperioden till högskolan). I samband med anmälan till programmet på www.antagning.se ansöks om intresse för anställning i någon av de medverkande kommunerna. OBS! Varje kommun har en egen ansökningskod.
För övriga frågor mejla: arbetsintegrerad.fritidshemsutb@sh.se
Hur sker urvalet?
Urvalet sker genom så kallat alternativt urval. Det alternativa urvalet innehåller:
1. Ansökan via antagning.se
2. Personligt brev (se information nedan)
3. Intervju
Personligt brev
I samband med din ansökan till programmet behöver du skriva ett personligt brev. Det ska vara skrivet på dator och cirka en A4-sida. Brevet ligger som grund för den intervju som kommer att ske under vecka 11, 12 och 13 i samband med antagningen. I brevet presenterar du dig själv genom att beskriva:
- Din motivation för utbildningen och yrket
- Din sociala förmåga
- Dina ledaregenskaper