180 hp
Höst
100%
Campus
Internationell migration och etniska relationer (IMER) med inriktning statsvetenskap
Statsvetenskap kretsar kring politik och politiska beslut. Som individer och som medborgare i ett samhälle påverkas vi ständigt av politiska beslut. Politiska beslut är kopplade till nästan alla aktuella och viktiga samhällsfrågor – våra rättigheter som medborgare och icke-medborgare, vår personliga trygghet, våra ekonomiska utsikter, vår utbildning och vår sjukvård. I Sverige och i många andra länder formas dessa beslut genom demokratin, men demokratin kan ta sig flera former.
När du studerar statsvetenskap får du diskutera och undersöka frågor som: Hur fungerar den representativa demokratin, formellt och i praktiken? Hur uppstår krig och hur uppnås fred? Hur är makt organiserad och fördelad i världspolitiken? Hur kan nationalism frodas trots att vi lever i en globaliserad värld? Varför ser politiska partier och den politiska debatten olika ut i olika länder?
Genom studier i statsvetenskap får du analysera beslutsfattande och maktförhållanden och uppmuntras till kritiskt tänkande om samhället och dess organisationer. Du får en djupare förståelse för hur den politiska världen fungerar, inte bara i Sverige utan även i andra länder och världsdelar.
Statsvetenskap ger dig viktiga och värdefulla kunskaper om du vill arbeta med opinionsbildning, omvärldsanalys, offentligt beslutsfattande eller förvaltning. Ämnet är relevant för en mängd yrken och du kan arbeta både offentligt och privat. Tidigare studenter som har läst statsvetenskap arbetar bland annat på regeringskansliet, myndigheter, EU, nyhetsmedier och kommunal förvaltning i yrken som handläggare, analytiker eller utredare.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden: