180 hp

Höst / Vår

100%

Campus

Journalistik med samhällsstudier, inriktning sociologi

Genom att läsa både journalistik och sociologi får du en bred kompetens i arbetslivet. Såväl sociologiperspektivet som det journalistiska perspektivet används för att förstå hur medier bidrar till vår omvärldsuppfattning. Du får verktyg att tolka och skildra den komplexa samhällsutvecklingen med egna fördjupade kunskaper inom sociologi.

Sociologi är ämnet för dig som är intresserad av sociala frågor och vill använda dig av detta i din utbildning. Det är även ett ämne för dig som vill förstå hur samhället fungerar. Hur ser samspelet ut mellan politik och ekonomi, ideologi och religion, individen och kollektivet? Sociologi som vetenskap intresserar sig för sociala processer och relationer av olika slag, alltifrån övergripande samhällsförändringar till människors möten i vardagen. Sociologer försöker förklara sociala skeenden, och konsekvenser av människors relationer och handlingar.

Med sociologi som huvudämne lär du dig att kritiskt reflektera kring olika företeelser i samhället och att se sambanden mellan dem, med koppling till det program du läser. Centrala forskningsområden är bland annat frågor om samhällets organisering, politisk och social organisering och social hållbarhet i socio-ekonomiskt utsatta områden. På Södertörns högskola finns en mängd forskare inom sociologi och du får därför ta del av spännande och aktuell forskning.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

Ingen fattigdom Ingen fattigdom
Ingen hunger Ingen hunger
Jämställdhet Jämställdhet
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Hållbara städer och samhällen Hållbara städer och samhällen
Fredliga och inkluderande samhällen Fredliga och inkluderande samhällen