Kursplan

Modern politisk filosofi, 7,5 högskolepoäng

(Modern political philosophy, 7.5 credits)

Kurskod 1026FI
Ämnesgrupp Filosofi
Huvudområde Filosofi
Fördjupning A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav)
Ansvarig institution Institutionen för kultur och lärande
Utbildningsområde/n Humanistiska området 100%
Betygsalternativ på hel kurs G/VG
Utbildningsnivå Avancerad nivå
Undervisningsspråk Svenska
Giltig fr.o.m. Hösttermin 2019

Fastställande

Kursplanen är fastställd av Institutionsnämnden för kultur och lärande vid Södertörns högskola den 2019-03-21 enligt bestämmelserna i högskoleförordningen.

Behörighetskrav

Filosofie kandidatexamen i filosofi eller motsvarande. Dessutom gymnasiekurs Svenska 3/Svenska B eller motsvarande.

Lärandemål

Efter genomgången kurs kan studenten:

  • redogöra för fördjupad kännedom om den moderna politiska teorins utveckling och grundläggande problemställningar, i synnerhet när det gäller medborgarskap, makt, rättvisa och suveränitet
  • redogöra för fördjupade kunskaper om något eller några författarskap inom den moderna politiska filosofin
  • på ett kvalificerat och fördomsfritt sätt diskutera likheter och skillnader mellan olika filosofiska positioner och traditioner på det politisk-filosofiska området
  • i tal och skrift självständigt sammanfatta, återskapa och kritiskt behandla en aktuell forskningsfråga inom modern politisk filosofi.
  • kritiskt reflektera över och ta ställning i några debatter inom modern politisk filosofi
  • värdera och ta ansvar för sin egen kunskapsutveckling
  • värdera på vilket sätt ett filosofiskt tänkande kan gripa in i och påverka aktuella frågeställningar inom vetenskap och samhälle
  • på ett självständigt sätt diskutera och värdera den kanoniserade filosofiska traditionen
  • visa fördjupad insikt i filosofins möjligheter och begränsningar

Innehåll, delkurser och examinationsmoment

Kursen syftar till att ge en översikt över debatter i samtida politisk filosofi utifrån en bakgrund av grundläggande politisk-filosofiska begrepp såsom medborgarskap, rättvisa, makt och suveränitet samt spänningen mellan rättviseteorier och kommunitarism. Kursen jämför centrala tänkare och teorier inom den moderna politiska filosofin. Teman som behandlas är globaliseringens inverkan och möjligheten till att formulera en universell politisk teori, med utgångspunkt i moderna idéer om exempelvis den politiska gemenskapens fundament, ”multituden” och konstitutionen av ett politiskt subjekt, nationen och medborgarskapet, kolonialt förtryck, frihet och global rättvisa.

1001, Modern politisk filosofi, 7,5 högskolepoäng

(Modern political philosophy, 7.5 credits)
Betygsalternativ: G/VG

Undervisningens upplägg

Kursen ges antingen som en serie föreläsningar och seminarier eller som en lärarhandledd läskurs. I det fall kursen genomförs som en lärarhandledd läskurs ges ett inledande planeringsseminarium.

Examination

Examination sker genom skriftlig hemtentamen samt seminariedeltagande. Frånvaro med högst 20% från seminarierna kompenseras med skriftliga inlämningsuppgifter.

I det fall kursen ges som en lärarhandledd läskurs sker examination genom skriftlig hemtentamen samt deltagande vid det inledande planeringsseminariet. Frånvaro från det inledande seminariet kompenseras med en skriftlig inlämningsuppgift.

Betygskriterier delas ut vid kurs-/delkursstart.

Om en student har intyg från Södertörns högskola om kompensatoriskt stöd har examinator rätt att besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform i enlighet med Södertörns högskolas regelverk.

Begränsningar i rätten att tillgodoräkna kursen i examen

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.