Kursplan

Filosofi A inom PPE-programmet, 30 högskolepoäng

(Philosophy A within the PPE-program, 30 credits)

Kurskod 1050FI
Ämnesgrupp Filosofi
Huvudområde Filosofi
Fördjupning G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav)
Ansvarig institution Institutionen för kultur och lärande
Utbildningsområde/n Humanistiska området 100%
Ges endast inom följande program Kandidatprogram Filosofi, politik och ekonomi, 180 högskolepoäng
Betygsalternativ på hel kurs Tregradig skala
Utbildningsnivå Grundnivå
Kursnivå A
Undervisningsspråk Svenska
Giltig fr.o.m. Hösttermin 2020

Fastställande

Kursplanen är fastställd av Institutionsnämnden för kultur och lärande vid Södertörns högskola den 2020-04-20 enligt bestämmelserna i högskoleförordningen.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Lärandemål

Efter genomgången kurs kan studenten:

Kunskap och förståelse

  • översiktligt redogöra för det historiska och systematiska förhållandet mellan de tre disciplinerna nationalekonomi, statsvetenskap och filosofi
  • beskriva exempel från det filosofiska tänkandets metodområde och historia
  • översiktligt redogöra för grundläggande kunskaper inom den politiska filosofins fält, problemområde och historia
  • översiktligt redogöra för och reflektera över metafysikens problem och historia
  • översiktligt beskriva förhållandet mellan filosofi och vetenskap
  • definiera området logik på ett grundläggande sätt och översiktligt redogöra för dess historia
  • redogöra för grundläggande kunskaper inom den filosofiska etikens område och exemplifiera dess olika problemställningar
  • redogöra för centrala begrepp och tankeströmningar inom filosofins historia
  • redogöra för några centrala problemställningar inom statsvetenskap och nationalekonomi från ett filosofiskt-historisk perspektiv

Färdighet och förmåga

  • identifiera filosofiska problem
  • läsa och tillgodogöra sig filosofiska originaltexter från antik till modern tid
  • skriftligt återge och jämföra enklare filosofiska texter
  • muntligen presentera enklare filosofiska texter inför en grupp

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • tillämpa ett grundläggande filosofiskt kritiskt och argumenterande förhållningssätt

Innehåll, delkurser och examinationsmoment

Kursen består av fyra delkurser som behandlar etiken, logik- och språkfilosofin, metafysiken och den politiska filosofin utifrån en läsning av originaltexter från antik till modern tid. Kurserna inbegriper jämförelser mellan olika betraktelsesätt.

Politikens och ekonomins filosofi, 7,5 högskolepoäng

(Philosophy of politics and economy, 7.5 credits)

Delkursen ger en filosofisk inledning till politik och ekonomi och deras historiska och systematiska sammanhang. Den utgår från hur den antika filosofin ställde frågan om vem och vad människan är, som både fri, förnuftig och begärande varelse, som lever och verkar i en gemenskap, ett ”politiskt djur”. I centrum står från början frågan om rättvisa, vad rättvisa, rätt och rättighet är, vad som definierar ett rättvist samhälle och hur det kan skapas och upprätthållas. Det tematiseras också hur ekonomisk teori växer fram som ett försök att styra och kontrollera samhällsutveckling. Dessutom påvisas också hur detta pekar mot både globalisering och kolonisering, liksom till en grund för kritik mot köns- och rasförtryck och skapandet av institutioner för en enad värld. Aktuella samhällsfrågor speglas i långa perspektiv.

1001, Politikens och ekonomins filosofi, 7,5 högskolepoäng

(Philosophy of politics and economy, 7.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala


Metafysik, 7,5 högskolepoäng

(Metaphysics, 7.5 credits)

Termen ”metafysik” kommer från grekiskans meta ta fysika, "efter” eller ”bortom det som rör naturen”. Den används först som beteckning på de föreläsningar av Aristoteles som handlar om den så kallade ”första filosofin”. Metafysiken är därmed nära förbunden med det som också kallas ontologi, det vill säga läran om det varande. Dit hör frågor om vad som är det mest grundläggande, materia eller ande, och om det finns en gud och hur denne i så fall hänger samman med världen. Ytterst leder oss metafysiken också mot frågan om vad som kännetecknar filosofin och det filosofiska vetandet som sådant. Metafysiken eftersträvar ett högre och samlande vetande som är något mer än vad vi finner inom de vanliga vetenskaperna. Kursen ger utifrån en läsning av originaltexter från antik till modern tid en inledning till olika sätt att konstruera den högsta formen av filosofiskt betraktelsesätt, i form av en första filosofi eller ontologi. Kurserna inbegriper jämförelser mellan olika betraktelsesätt och även kritiska perspektiv på den metafysiska traditionen.

1002, Metafysik, 7,5 högskolepoäng

(Metaphysics, 7.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala


Logik, 7,5 högskolepoäng

(Logic, 7.5 credits)

Logiken har sitt ursprung i Aristoteles analys av hur språkliga satser är uppbyggda och hur följdriktiga resonemang kan konstrueras. Därefter har logiken utvecklats i flera riktningar, ibland som ett självständigt symbolspråk med närhet till matematiken, ibland som en reflektion över hur vardagsspråket fungerar. Kursen ger en översikt över dessa tendenser, med en tonvikt på hur synen på förhållandet mellan ideala och vardagliga språk samspelar med andra områden som kunskapsteori, metafysik och vetenskapsteori, och diskuterar vidare centrala problem rörande analytiska och syntetiska satser, formell och transcendental logik, dialektisk och hermeneutisk logik. Även feministiska perspektiv på kunskapsteori behandlas. Den är uppbyggd kring ett studium av originaltexter från antiken till samtiden.

1003, Logik, 7,5 högskolepoäng

(Logic, 7.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala


Etik, 7,5 högskolepoäng

(Ethics, 7.5 credits)

Kursen ger utifrån en läsning av originaltexter en inblick i centrala etiska teorier från antiken till idag. Termen ”etik” kommer från grekiskans ethos, sedvana eller hemvist. Inom etiken ställs frågor om förhållandet mellan teori och praktik, mellan filosofi och erfarenhet, vad det goda i sig är, hur det goda livet bör levas och vad som utgör ett riktigt handlande. Den behandlar i synnerhet olika synsätt på det goda och det rätta, på dygd och ansvar, samt moralens ursprung. I förlängningen syftar den till att försöka förstå människans plats och ansvar i världen. Kurserna inbegriper jämförelser mellan olika betraktelsesätt.

1004, Etik, 7,5 högskolepoäng

(Ethics, 7.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala


Undervisningens upplägg

Föreläsningar och seminarier.

Examination

Examination sker på varje delkurs genom:

  • Skriftlig hemtentamen
  • Seminariedeltagande och närvaro vid föreläsningar

Maximalt 20% frånvaro från seminarier/föreläsningar kan kompenseras med skriftliga inlämningsuppgifter.

För Väl godkänd på hela kursen krävs motsvarande betyg på minst 15 högskolepoäng.

Betygskriterier delas ut vid kurs-/delkursstart.

Om en student har intyg från Södertörns högskola om kompensatoriskt stöd har examinator rätt att besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform i enlighet med Södertörns högskolas regelverk.

Begränsningar i rätten att tillgodoräkna kursen i examen

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.